Dorin Recean

De ce Dorin Recean nu merge la Tiraspol? Răspunsul prim-ministrului (VIDEO)

Prim-ministrul Dorin Recean nu interacționează direct cu reprezentanții Tiraspolului, iar singurul înalt oficial de la Chișinău care se întâlnește cu aceștia, în vederea luării unor decizii cu privire la regiunea transnistreană, este vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Premierul consideră că aceasta este o abordare bună, care produce „rezultate reale”. Totuși, Dorin Recean spune că în eventualitatea în care va fi necesar să se implice personal în dialogul cu Tiraspolul, o va face, chiar dacă asta nu va arăta bine din punct de vedere politic. Precizările au fost făcute într-un interviu pentru NM, publicat în data de 1 august. 

Dorin Recean a menționat că, în prezent, luarea deciziilor privind regiunea transnistreană are loc în formatul „1+1”, adică doar între Chișinău și Tiraspol, fără mediatori. Singurul înalt funcționar al Chișinăului care participă la întâlnirile cu reprezentanții Tiraspolului este vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, care mai întâi coordonează poziția Chișinăului împreună cu membrii Guvernului.

Acest format, acest dialog, această coordonare a acțiunilor este mult mai bun decât formatele precedente. El produce rezultate reale. Uitați-vă la cifre, după cum am spus, la export, la circulația oamenilor. Aceasta este calea corectă”, a adăugat prim-ministrul.

Șeful Guvernului a fost întrebat dacă nu ar vrea să se implice personal mai activ în interacțiunea cu Tiraspolul după modelul unuia din predecesorii săi, Vlad Filat, care a participat la negocieri, a fost la meciuri de fotbal în stânga Nistrului și chiar s-a întâlnit cu liderul de facto de atunci al regiunii transnistrene, Evghenii Șevciuk, la un concert din Chișinău.

Eu nu lucrez aici pentru mine. Scopul nostru este să obținem rezultate. Iar eu aleg întotdeauna cea mai efectivă metodă pentru obținerea rezultatului. Dacă ar fi nevoie de implicarea mea personală, chiar dacă nu va arăta bine din punct de vedere politic, am s-o fac. Pentru că înțeleg responsabilitatea, că trebuie să rezolvăm întrebarea. De aceea, încă o dată repet: pentru noi este important să obținem rezultate, nu să facem PR sau altceva”, a răspuns acesta.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: