Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, consideră că țara noastră ar trebui să se orienteze în procesul de integrare europeană nu după experiența României, ci după cea a statelor mai mici care au aderat la UE. În cadrul ediției din 18 octombrie a emisiunii „Alternativa” de la TV8, ambasadorul a declarat că Moldova va avea unele avantaje în negocierile de aderare la UE, deoarece „în țările mai mici este adesea mai ușor să găsești înțelegere reciprocă datorită structurii mai simple”.
Mazeiks a spus că pe 8 noiembrie va fi făcut public raportul privind progresele înregistrate de Moldova în implementarea celor 9 recomandări care i-au fost înaintat în calitate de țară-candidat la UE.
Janis Mazeiks a declarat că vizita la Chișinău a șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu câteva săptămâni înainte de publicarea raportului privind îndeplinirea de către Republica Moldova a condițiilor înaintate de UE, este „un semnal foarte clar și pozitiv”, care „dă premisele pentru ca raportul să fie bun”.
Cu toate acestea, potrivit diplomatului, nu totul depinde de îndeplinirea de către Moldova a celor 9 condiționalități, aceste fiind doar un „punct de plecare”.
„Este vorba, de asemenea, despre atitudinea politică a țărilor UE față de Moldova, Ucraina și Georgia. Liderii UE vor decide cât de pregătită este UE pentru următorul pas (extindere – n. r.) și cât de pregătite sunt țările. (…) Va fi cu siguranță un proiect pe termen lung, deoarece nu există o negociere rapidă”, a spus Mazeiks.
Întrebat care este „caracteristica” Moldovei care va influența opinia statelor membre ale UE la formarea poziției privind declanșarea negocierilor de aderare, ambasadorul UE a spus că „nu va fi nicio caracteristică mare”.
„Ar putea exista unele avantaje datorită faptului că Moldova este o țară mică. Adică, în țările mai mici este adesea mai ușor să găsești înțelegere mutuală, deoarece structura este, de asemenea, mai simplă. Dar aș recomanda ca în acest proces să ne bazăm pe experiența acelor țări care au aderat la UE în valurile anterioare de extindere. Cred că ar putea fi și experiența altor țări mici, pentru că, până la urmă, România este o țară mare. Poate că ar putea fi Țările Baltice, care sunt comparabile ca mărime cu Moldova”,a spus ambasadorul UE, adăugând că că multe țări ar fi fericite să împărtășească experiența lor cu Moldova.
Precizăm că, pe 12 octombrie, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit în Republica Moldova într-o vizită de lucru. Aceasta a menționat că, la începutul lunii noiembrie, Comisia Europeană va prezenta un raport anual privind extinderea UE și va vorbi despre progresele înregistrate de Moldova în calitate de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
„Raportul va fi audiat în cadrul summit-ului Consiliului European din decembrie. Aceste discuții vor avea un impact direct asupra viitorului țării dvs.”, a spus aceasta.
***
Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie 2022. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!