De ce Platon nu este în lista sancțiunilor UE pentru destabilizarea Moldovei? Răspunsul Maiei Sandu
Full Article 3 minutes read

De ce Platon nu este în lista sancțiunilor UE pentru destabilizarea Moldovei? Răspunsul Maiei Sandu

Lista de sancțiuni adoptată de conducerea Uniunii Europene pentru persoanele care au încercat să destabilizeze Republica Moldova este una deschisă și prin urmare ar putea fi completată. Declarația a fost făcută de către președinta țării Maia Sandu, întrebată de ce în lista respectivă nu se regăsește și ex-deputatul Veaceslav Platon.

În cadrul conferinței de presă din 5 iunie, ținută de președinta Republicii Moldova Maia Sandu, pentru a face totalurile summitului istoric de la Bulboaca, aceasta a fost întrebată din ce motiv omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal, nu se regăsește în lista de sancțiuni adoptată de UE.

Această întrebare trebuie adresată UE. Vreau să spun doar că lista este una deschisă. În momentul în care apar probe suplimentare despre acțiunile curente ale unor persoane, care participă la acțiunile de destabilizare, care vor să atragă R. Moldova în război. Aceste persoane riscă să ajungă în această listă. Este un proces curent. În momentul în care se adună probe, acestea sunt transmise instituțiilor europene, care le examinează și iau decizii”, a răspuns Maia Sandu.

***

Canada a sancționat Partidul „ȘOR” și șapte oligarhi și politicieni din Republica Moldova, cu legături în Rusia, pentru tentativele de a destabiliza situația în țară. Persoanele sancționate sunt Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Marina Tauber, Vladimir Andronachi, Gheroghe Cavcaliuc și Constantin Botnari.

Acestea nu sunt primele sancțiuni aplicate pentru destabilizarea Moldovei. Recent, UE a anunțat sancționarea a cinci oligarhi moldoveni și ruși, după ce anterior și SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fugiți din țară, „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Republica Moldova, susținută de Kremlin”. Atunci, Ilan Șor a spus că decizia Marii Britanii nu-l afectează în niciun fel, în timp ce Vladimir Plahotniuc și-a anunțat revenirea în politică.

Amintim că Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

În 2016, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Veaceslav Platon la 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie şi corupere a ofiţerilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială “Pantera”.

Patru ani mai târziu, în 2020, Curtea de Apel Chişinău a anulat sentința şi a trimis dosarul la rejudecare. După mai multe amânări, dosarul a fost preluat spre examinare de la zero. Şedinţele se desfăşoară în lipsa lui Platon care a părăsit Republica Moldova în vara anului 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: