Peste 2 milioane de carduri bancare au fost emise în Moldova, însă 40 la sută dintre acestea sunt inactive. Volumele plăților cu cardul cresc, dar cu mult mai mulți bani sunt retrași în continuare de pe carduri de către locuitorii Moldovei. NM relatează, de ce se deschid carduri bancare în Moldova, care este statistica Băncii Naționale în acest sens și ce prognozează experții.
Ce fel de carduri se emit în Moldova
Până în trimestrul III al anului 2020, băncile din Moldova au emis aproximativ 2,1 milioane de carduri bancare. Ce-i drept, doar 60 la sută dintre ele sunt active, sau circa 1,3 milioane de carduri. Această cifră reiese din datele statistice care au fost publicate de Banca Națională.
954,8 mii din numărul total de carduri bancare sunt cele salariale, 418,3 mii – sociale (emise pentru achitarea pensiilor și îndemnizațiilor).
Puțin peste o jumătate din cardurile bancare din Moldova, sau 1,1 milioane – sunt ale sistemului de plăți Visa, încă 1 milion – ale sistemului de plăți Mastercard și 3500 – ale sistemului de plăți American Express.
Cele mai multe carduri bancare au fost emise de Moldindconbank – 821,3 mii, după care urmează Moldova-Agroindbank – 608,6 mii și pe locul al treilea este – Victoriabank – 355,3 mii de carduri.
Cum sunt utilizate cardurile
În trimestrul III al anului trecut, locuitorii Moldovei au plătit de 18,3 milioane de ori cu cardul bancar pentru mărfuri și servicii și au retras bani din bancomate de 6,6 milioane de ori. De notat că situația era ușor diferită cu un an mai devreme: în trimestrul III al anului 2019, au fost 13,1 milioane de operațiuni de plată cu cardul, iar bani în numerar s-au retras de 7 milioane de ori.
Suma totală a plăților efectuate în trimestrul III al anului 2020 a constituit 5,5 miliarde de lei, ceea ce înseamnă cu 1,1 miliarde de lei mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2019. De notat că din suma totală (5,5 miliarde de lei), aproape un sfert din plăți (1,3 miliarde de lei) au fost efectuate în afara Moldovei.
Și tot în trimestrul III al anului 2020, s-a retras numerar în valoare de 14,1 miliarde de lei, din care 162,6 milioane de lei – în străinătate (în trimestrul III al anului 2019, s-a retras numerar de 13,5 miliarde de lei). Suma plăților efectuate cu cardurile băncilor străine în Moldova a constituit 875 milioane de lei, iar 1,4 miliarde de lei de pe aceste carduri au fost retrase în numerar.
Pentru deținătorii de carduri, în Moldova funcționează 1143 de bancomate, iar pentru achitarea cu cardul sunt instalate 22,4 mii de terminale. 482 platforme online asigură posibilitatea de achitare cu cardul în cazul cumpărăturilor online.
Cardul vs numerar
Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul, consideră că în timpul apropiat, piața cardurilor bancare din Moldova va continua să crească. „Dacă includem în calcule absolut toate plățile și operațiunile, constatăm că în anul 2020, volumul pieței a depășit 80 miliarde de lei. Anterior, banii de pe carduri pur și simplu erau retrași, acum cresc volumele plăților cu cardul. Astăzi, aproximativ o jumătate din toate veniturile populației – salarii, pensii, transferuri bănești din străinătate – vin pe cardurile bancare. Deși numerarul continuă să predomine”, a spus Ioniță.
Potrivit afirmațiilor sale, creșterea volumului plăților cu cardurile bancare a fost favorizată de doi factori: transferarea tuturor bugetarilor la primirea salariilor pe carduri, ceea ce a încurajat și sectorul privat în această direcție, dar și obligațiile legislative pentru companiile mari de a instala terminale pentru acceptarea cardurilor bancare. „În ultimii zece ani, volumul plăților cu cardul se dublează la fiecare doi ani. Acest ritm de creștere va continua”, consideră expertul.