De Crăciun, Stoianoglo și Slusari au discutat despre „furtul miliardului”. Ce decizie a luat procurorul general
Full Article 3 minutes read

De Crăciun, Stoianoglo și Slusari au discutat despre „furtul miliardului”. Ce decizie a luat procurorul general

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, ar fi dispus să „colaboreze cu parlamentul”, cu condiția „să nu fie atras în jocuri politice”. Declarația a fost făcută astăzi, 8 ianuarie, de deputatul blocului ACUM, fracțiunea Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Alexandru Slusari. Pa pagina sa de Facebook, parlamentarul a precizat că s-a întâlnit cu Stoianoglo, în ajun, la inițiativa șefului Procuraturii Generale, iar discuțiile s-au axat, în principal, pe subiectul investigării jafului bancar. Contactat de NM, Alexandur Slusari a precizat că procurorul general a căzut de acord să prezinte, în plenul parlamentului, un raport privind investigarea cazurilor de rezonanță din societate.

„Am reiterat poziția Comisiei de anchetă precum că procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicenii și demnitarii de stat, care conform legii erau obligați să contracăreze jaful. Planul devalizării a fost realizat etapizat, perseverent, începând cu anul 2011”. a scris Slusari.

Contactat de NM, fostul președinte al Comisiei parlamentare care a investigat frauda bancară, a explicat că „colaborarea cu parlamentul” a pocurorului general ar presupune ca Procuratura Generală să prezinte un raport în plenul parlamentului, privind mai multe dosare de interes public, cum ar fi cel al „furtului miliardului”, privatizarea companiei Air Moldova și concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău.

Acesta a precizat că legislativul a adoptat, în data de 4 octombrie, o hotărâre prin care s-a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare şi desfăşurare a privatizării şi concesionării proprietăţii publice începând cu anul 2013 asupra evaluării modului de pregătire şi desfăşurare a concesionării Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internaţional Chişinău”.

La 17 octombrie, deputații adoptă o hotărâre prin care s-a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Acestea prevăd și solicitarea către Procuratura Generală să prezinte rapoarte cu privire la dosarele respective, lucru care nu s-a întâmplat.

„În general, nu ar fi rău ca Procuratura Generală să vină din când în când cu rapoarte în parlament și să prezinte cum se desfășoară investigațiile în cazurile de rezonanță”, a spus Slusari pentru NM.

De asemenea, membrul PPDA a solicitat informații despre ancheta dosarelor privind „video cu Dodon; concesionarea Aeroportului; răpirea profesorilor turci; privatizări și concesionări dubioase a AIR Moldova, Tutun CTC și Gărilor Auto; interceptări telefonice a presei, activiștilor civici și unor politicieni în perioada 2016-2019; construcția Arenei Chișinău etc”, se arată în postarea sa publică.

Amintim că, în data de 6 ianuarie, subiectul devalizării sistemului bancar a revenit în atenția presei, după ce deputatul blocului ACUM, fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Iurie Reniță, a publicat mai multe fragmente, despre care a scris că sunt preluate din raportul Kroll-2. Ulterior, Alexandru Slusari, care a fost preşedintele Comisiei parlamentare privind investigarea fraudei bancare, a confirmat veridicitatea documentelor publicate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: