Lifespan

De la ce vârstă trebuie purtată masca de protecție? Avocatul poporului pentru drepturile copilului cere lămuriri de la prim-ministru

Avocatul poporului pentru drepturile copilului solicită claritate în privința vârstei minime rezonabile de la care copiii urmează să poarte măști de protecție în spațiile publice închise. Un demers în acest sens a fost expediat premierului Ion Chicu, se arată într-un comunicat publicat pe 23 iunie de Oficiul Avocatul Poporului. 

Potrivit Maiei Bănărescu, prevederile hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care a fost dispusă purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spațiile publice închise, sunt neclare și ușor interpretabile în cazul copiilor.

Maia Bănărescu atrage atenția asupra faptului că un bebeluș sau un copil de 2-7 ani nu poate să răspundă cerinței de purtare a măștilor în mod egal cu un minor de 15 sau 18 ani. De aceea, în opinia avocatului poporului pentru drepturile copilului, aplicabilitatea acestei cerințe este disproporțională raportată la categoriile de vârstă ale copiilor până la împlinirea majoratului.

Ombudsmanului copilului pledează pentru stabilirea unor condiții clare și specifice atunci când cerința în cauză se referă la minori. Maia Bănărescu consideră că este necesar să fie stabilită o vârstă minimă rezonabilă pentru care copiii urmează să poarte măști de protecție, fără a fi afectați de aceasta, precum și oportunitatea purtării măștilor de protecție de către copiii cu dizabilități.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: