De la începutul pandemiei, CNAM a cheltuit aproape 500 de milioane de lei pentru lupta cu COVID-19. La ce se folosesc banii?
Full Article 2 minutes read

De la începutul pandemiei, CNAM a cheltuit aproape 500 de milioane de lei pentru lupta cu COVID-19. La ce se folosesc banii?

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a transferat în perioada martie-septembrie, 498 de milioane de lei pentru combaterea COVID-19.

Cea mai mare parte, peste 460 de milioane, a fost alocată din fondul de bază pentru servicii medicale de diagnostic şi tratament al persoanelor cu COVID-19. Din suma respectivă, aproape opt milioane de lei îi reprezintă banii direcţionaţi pentru testarea la COVID-19, iar peste 184 de milioane constituie suplimentul de 100% la salariul de funcţie acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus.

Totodată, alte peste 37 de milioane de lei au fost alocate din fondurile de profilaxie, cel de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale și cel de rezervă pentru achiziționare de teste, măști de protecție, mănuși.

Persoanele suspecte sau confirmate cu noul coronavirus au acces gratuit la asistenţa medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească.

Testul la COVID-19 este efectuat la indicaţia medicului de familie, fiind finanţat de asemenea din mijloacele fondurilor asigurării medicale obligatorii.

Totodată, pe perioada aflării în spital, asigurarea medicală obligatorie acoperă toate cheltuielile pentru consultaţii, diagnostic, tratamente, îngrijiri medicale, medicamente, consumabile, cazare şi alimentaţie.

Menționăm că bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 79 566 cazuri în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: