De la „peste 45 de mii” la maxim 6 mii. Câți oameni au participat la protestul lui Șor?
Full Article 3 minutes read

De la „peste 45 de mii” la maxim 6 mii. Câți oameni au participat la protestul lui Șor?

Cifre contradictorii. În timp ce Partidul „ȘOR” se laudă că la manifestația anti-guvernare organizată azi în fața Președinției au participat „peste 45 de mii” de persoane, Poliția spune că a numărat de șapte ori mai puțini oameni. Într-un comunicat emis, oamenii legii declară că au protestat în jur de 6 mii de cetățeni. Mai mult, poliția acuză protestatarii de violență și amenință cu tragerea celor vinovați la răspundere, în timp ce Șor denunță un comportament inadecvat din partea forțelor de ordine. 

„Organizatorii protestului au asigurat transport ajuns la Chișinău cu o capacitate estimativă de 9000 de locuri, la protest participând în jur de 5.800- 6.000 de persoane”, anunță Poliția Republicii Moldova.

Oamenii legii declară că atât organizatorii, cât și participanții la protest, au încălcat prevederile Declarației prealabile depuse la Primărie și a Legii cu privire la întruniri, inclusiv locul desfășurării acțiunii de protest, evitarea acțiunilor provocatoare, menținerea ordinii publice, etc.

Totodată, Poliția acuză participanții la protest că ar fi atacat forțele de ordine prin altercații și cu diferite obiecte, după ce fiind somați de oamenii legii au refuzat să se conformeze cerințelor.

„Persoanele care nu respectă conduita impusă de legea cu privire la întruniri, instigă sau comit acte de violență, vor purta răspundere conform legislației”, anunță comunicatul emis de forțele de ordine.

Între timp, Partidul „ȘOR” anunță că în fața Președinției au venit să protesteze, din toate colțurile țării, peste 45 de mii de oameni. „Alți 20 de mii de cetățeni au fost împiedicați de poliție, dar și de către alte structuri, să ajungă la eveniment, încălcându-le astfel dreptul constituțional de a protesta”, anunță formațiunea politică.

Mai mult, Partidul „ȘOR” vine, la rândul său, cu mai multe acuzații în adresa forțelor de ordine. Potrivit lor, mulțimea ar fi fost împiedicată de polițiști să instaleze corturi în curtea instituției prezidențiale, pentru a protesta non-stop. „Reprezentanții forțelor de ordine i-au bruscat, intimidat și i-au împins violent pe oameni în stradă”, precizează formațiunea politică.

Precizăm că mai mulți simpatizanți și membri ai Partidului „ȘOR”, condus de deputatul fugar Ilan Șor, s-au adunat azi, 25 septembrie, în fața Președinției. Manifestanții au scandat lozinci împotriva președintei Maia Sandu și a Guvernului Gavrilița, cerând demisia conducerii de vârf a țării și declararea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Oamenii spun că vor ieși la proteste în continuu, până când guvernarea nu va da curs revendicărilor înaintate. La rândul lor, PAS – partid aflat la guvernare – a precizat într-un comentariu pentru NM că nu intenționează să renunțe la guvernare. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că Șor ar organiza manifestațiile din „bani murdari”. În context, ea a cerut autorităților de drept să investigheze proveniența banilor.

Vezi protestul în imagini AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: