Deputatul fugar Ilan Șor anunță că a depus o sesizare la Procuratura Anticorupție (PA) prin care cere tragerea la răspundere penală a viceprim-ministrului Andrei Spînu. Șor, care este cercetat penal în Republica Moldova pentru spălare de bani, îl acuză pe Spînu că ar deține mai multe conturi în străinătate cu zeci de milioane de euro și dolari – bani pe care nu i-ar fi declarat. În context, liderul Partidului „ȘOR” le cere organelor de drept din Republica Moldova și Autorității Naționale de Integritate (ANI) să verifice minuțios averea ministrului Infrastructurii. Pe de altă parte, viceprim-ministrul respinge acuzațiile și spune că nu ar deține nici conturile, și nici banii care îi sunt însușiți de Șor.
„Așa cum am promis, am depus la Procuratura Generală un denunț împotriva viceprim-ministrului Andrei Spînu, care este multimilionar în dolari și euro, dar care nu-și declară averea, așa cum îl obligă legea, ci o ascunde în conturi off-shore. (…) Am solicitat și Autorității Naționale de Integritate să verifice proveniența banilor și dacă aceștia au fost sau nu incluși în declarațiile de avere ale lui Andrei Spînu”, a scris pe pagina sa de Facebook Ilan Șor, deputatul fugar din Moldova care s-ar ascunde în Israel de justiția moldovenească.
La rândul său, vicepremierul Andrei Spînu a respins acuzațiile lui Șor. Potrivit lui, toate veniturile și proprietățile au fost declarate în declarația de avere și interese, depusă la ANI. Spînu spune că nu ar deține nici banii, nici conturile pe care i le însușește Șor.
„Unu – eu nu am aceste conturi și doi – eu nu am acești bani. Toate veniturile și toate proprietățile pe care le am eu sunt declarate în declarația de avere și interese și eu rog cetățenii în mod special să nu asculte minciunile a doi hoți. Șor și încă unul care se ascunde la Londra. Haideți să fim serioși. Eu am dat un mesaj, cum a numit-o și doamna președintă frăția penalilor. Este clar că pierd orice posibilitate ca să revină la putere și fac tot posibilul ca să denigreze actuala guvernare. Eu îi îndemn pe acești doi șmecheri să vină acasă, să meargă în fața justiției și să demonstreze că ei nu au furat cetățenii ani la rând”, a declarat Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În profunzime”, de la ProTV, pe 26 septembrie.
NM a contactat Procuratura Generală pentru a verifica dacă instituția a recepționat sau nu sesizarea depusă de Ilan Șor, dar și pentru a afla când va fi examinată. Până la publicarea acestui material, nu am primit un răspuns în acest sens din partea PG.
Amintim că Ilan Șor a publicat, la sfârșitul săptămânii trecute, un act în care sunt prezentate presupusele conturi ale vicepremierului Spînu. Documentul, făcut public de Șor, indică despre existența a peste 43 de milioane de dolari în mai multe bănci din Marea Britanie, Cipru, Hong Kong și Republica Moldova. Într-un mesaj publicat sâmbătă, 24 septembrie, pe canalul său de Telegram, Spînu a respins acuzațiile și l-a îndemnat pe Șor să revină acasă.
***
Precizăm că, potrivit declarației de avere depuse la ANI, în 2021 Spînu ar fi obținut din funcția de secretar general al Aparatului Președintelui de puțin peste 120.000 lei. Din funcția pe care o deținea în cadrul Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova a ridicat 4.120 lei, iar din cea de la minister – peste 96 de mii de lei.
În declarația sa de venit, depusă în perioada în care deținea funcția la Președinție, Spînu declara dividente în valoare de 7.800 euro și 4.105.562 lei din activitatea în cadrul „OneTwoStart Limited” și, respectiv, „Wupp Ltd”. Totodată, atunci Spînu declara un venit de 190.000 lei, pe care l-a obținut din vânzarea unui automobil marca Volkswagen.
Între timp, în declarația de venit depusă după ce a fost numit ministru și viceprim-ministru, Spînu trece dividente obținute din activitatea din cadrul „Wupp Ltd” în mărime de 69.925 euro, fără a trece dividentele declarate anterior, obținute din activitatea la „OneTwoStart Limited”.
Totodată, Spînu a trecut în declarația sa de avere mai multe bunuri imobile în țară și în afara țării, pe care le-ar fi obținut în perioada 2017-2020, dar și o casă de locuit, proprietarul căreia este din 2018, care ar valora 4.720.000 lei. Spînu mai declară două automobile pentru 2021, un Audi Q5, în valoare de 380 mii lei și un Volkswagen Tiguan, în valoare de 27 mii dolari.
La compartimentul conturi financiare în țară sau în străinătate, Spînu a indicat 9 conturi bancare – toate deținute în bănci comerciale din Republica Moldova. Conform declarației, Spînu a depozitat bani atât în lei (34.230 lei), cât și în valută străină (1.112 euro și 545 dolari).
ANI a emis la sfârșitul lunii august 2022 un act după ce a verificat declarațiile de avere și interese depuse de viceprim-ministrul Andrei Spînu. Potrivit documentului, nu a fost constatată aparența existenței unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile realizate, pe de o parte, și averea dobândită, pe de altă parte, în timpul exercitării funcției.
***
Precizăm că, potrivit unei investigații jurnalistice realizată de portalul „CuSens”, deputatul fugar Ilan Șor și-a găsit refugiul, de mai bine de trei ani, departe de justiția moldovenească, pe malul Mării Mediterane, într-o vilă de milioane, exclusivistă și somptuoasă.
În Republica Moldova, deputatul este cercetat penal de procurori în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară. Pe lângă implicarea în dosarul fraudei bancare, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani, Șor mai este anchetat pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritate toate bunurile pe care familia sa le deține, dar și pentru delapidarea averii străine, abuz în serviciu, crearea și conducerea unei organizații criminale, conectată la fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Pentru aceste acuzații, Legislativul i-a ridicat lui Șor deja de câteva ori imunitatea, pentru ca Procuratura să-l poată aresta și să trimite dosarele în judecată, eventual, în lipsa învinuitului.
Doar un singur dosar se află pe masa judecătorilor. E vorba de cel în care Șor a fost condamnat, în 2017, de primă instanță la șapte ani și jumătate de închisoare. Doar că sentința nu este executorie, deoarece nu este definitivă. Examinarea la Curtea de Apel a cazului este tergiversată, avocații deputatului fugar reușind în lipsa lui să mute dosarul de la o instanță la alta.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!