„De unde să-i luăm?”. Edilul de Comrat spune că primăria nu-și permite să crească cu 1300 de lei salariile bugetarilor
Full Article 3 minutes read

„De unde să-i luăm?”. Edilul de Comrat spune că primăria nu-și permite să crească cu 1300 de lei salariile bugetarilor

Primăria din Comrat nu va oferi angajaților sporul salarial în valoare de 1300 de lei, anunțat anterior de Guvern. Potrivit primarului municipiului Comrat Serghei Anastasov, în timp ce autoritățile centrale au anunțat majorări de salarii cu 1300 de lei, primăriile au fost lăsate să se descurce singure. Edilul spune că n-are fonduri pentru a majora lefurile bugetarilor.

Potrivit legii bugetului de stat, în anul 2023 tuturor bugetarilor li se acordă un spor salarial în valoare de 1300 de lei. Primarul municipiului Comrat susține că Guvernul a solicitat primăriilor să majoreze salariile funcționarilor, însă fără a aloca bani din bugetul de stat în acest sens.

„Dacă se majorează bugetul primăriilor cu 20%, doar atunci putem majora bugetul salariaților tot cu 20%, nu cu 100%. Acum trebuie să găsim 1300 de lei ca să-i plătim angajaților. Noi nu avem bani pentru așa ceva. Unde să-i găsim? Să ne punem ochelari și să-i căutăm? Noi nu avem posibilitatea să venim cu această majorare”, a spus edilul la Vocea Basarabiei, potrivit IPN.

„Avem nevoie de peste 5 milioane de lei, avem nevoie de alte 2 milioane lei, bani pe care-i achităm structurilor statului. În total, sunt 7-8 milioane de lei. De unde să-i luăm? Nu majorăm salariile, nu avem posibilitate. Guvernul a încălcat legea care prevede că dacă nu sunt bani, nu trebuie să existe majorări de salarii”, a adăugat Anastasov.

Potrivit primarului, municipiul Comrat se dezvoltă însă nu poate fi vorba de investiții locale. Edilul spune că cele mai multe proiecte din oraș sunt finanțate de partenerii externi ai țării, bugetul local fiind prea mic pentru proiecte de modernizare a infrastructurii.

***

Pe 22 decembrie 2022, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2023 a fost votat în cea de-a doua lectură. Astfel s-a decis ca în anul 2023, sporul lunar pentru bugetari să fie în mărime de 1300 lei.

Edilul capitalei Ion Ceban declara că Primăria nu are bani pentru a acoperi majorările de 1 300 de lei la salarii pentru angajații din sectorul public. „Ne-au impus să mărim salariile funcționarilor, dar bani nu au dat de la Guvern”, a menționat, pe 26 decembrie, Ceban.

Iar Congresul Autorităților Locale din Moldova menționa că decizia Guvernului de a crește salariile reprezentanților APL cu 1300 de lei din contul bugetelor locale este contrară prevederilor constituționale. Congresul a amintit că deja de zeci de ani cadrul constituțional și legal din Republica Moldova prevede că bugetele locale sunt separate de cel de stat: „În cazul în care Guvernul deține întreaga competență în creșterea salarială pentru întregul sistem bugetar, conform legii, tot Guvernul este obligat să-și asume asigurarea cu resurse și acoperirea acestor decizii luate”.

Și primarul municipiului Bălți Nicolai Grigorișin a declarat pentru NM că bugetul municipiului Bălți „nu poate acoperi” majorarea salariilor angajaților din sectorul public.

Vladimir Arachelov, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, a spus pentru NM că autoritățile locale trebuie să își stabilească corect prioritățile și să își organizeze activitățile în așa fel încât să-și poată îndeplini responsabilitățile și să plătească salariile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: