NewsMaker

Plângău: „Dodon va putea numi un președinte al CSM”. Parlamentul a schimbat modalitatea de alegere a președintelui instituției

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în prima lectură. Modificarea se referă la posibilitatea alegerii președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) inclusiv din rândul membrilor care nu sunt judecători. Inițiativa a fost criticată de către unii deputați din opoziție.

„Inițiativa legislativă aparține președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, iar condițiile ce au impus elaborarea proiectului sunt încununate de Opinia comună urgentă a Comisiei de la Veneția și a Directoratului Drepturile Omului al Directoratului general pentru drepturile omului și statul de drept al Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Dinu Plângău, susține că inițiativa îi va permite președintelui Igor Dodon să numească un președinte al CSM. Într-un discurs de la tribuna parlamentului, parlamentarul a criticat decizia.

„Nu trebuie să ne ascundem după cuvinte frumoase, Comisia de la Veneția și altele. Cei care vor ridica astăzi mâna pentru acest proiect de lege vor ridica mâna pentru ca Igor Dodon să poată numi un președinte al CSM”, subliniat deputatul.

„Când prima dată a venit consilierul lui Igor Dodon cu acest proiect în Comisia juridică, am râs cu toții, am râs și eu”, a mai spus Plîngău.

Totodată, acesta susține că trimiterea la prevederile instituțiilor europene și argumentul că inițiativa are drept scop „ajustarea conceptului de alegere a președintelui CSM în conformitate cu standardele internaționale”, ar fi, de fapt, un paravan.

Amintim că deputații s-au întrunit marți, 10 martie, într-o ședință plenară.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: