Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru modificarea articolului 5 din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în prima lectură. Modificarea se referă la posibilitatea alegerii președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) inclusiv din rândul membrilor care nu sunt judecători. Inițiativa a fost criticată de către unii deputați din opoziție.
„Inițiativa legislativă aparține președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, iar condițiile ce au impus elaborarea proiectului sunt încununate de Opinia comună urgentă a Comisiei de la Veneția și a Directoratului Drepturile Omului al Directoratului general pentru drepturile omului și statul de drept al Consiliului Europei”, se arată într-un comunicat de presă.
Pe de altă parte, deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Dinu Plângău, susține că inițiativa îi va permite președintelui Igor Dodon să numească un președinte al CSM. Într-un discurs de la tribuna parlamentului, parlamentarul a criticat decizia.
„Nu trebuie să ne ascundem după cuvinte frumoase, Comisia de la Veneția și altele. Cei care vor ridica astăzi mâna pentru acest proiect de lege vor ridica mâna pentru ca Igor Dodon să poată numi un președinte al CSM”, subliniat deputatul.
„Când prima dată a venit consilierul lui Igor Dodon cu acest proiect în Comisia juridică, am râs cu toții, am râs și eu”, a mai spus Plîngău.
Totodată, acesta susține că trimiterea la prevederile instituțiilor europene și argumentul că inițiativa are drept scop „ajustarea conceptului de alegere a președintelui CSM în conformitate cu standardele internaționale”, ar fi, de fapt, un paravan.
Amintim că deputații s-au întrunit marți, 10 martie, într-o ședință plenară.