presedinte.md

Deciziile magistraților în cauzele Sandu vs Dodon și Dodon vs Sandu

Curtea de Apel Chișinău a casat, la 17 noiembrie, hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, emisă la 14 noiembrie, prin care a fost admisă cererea depusă de Maia Sandu, împotriva lui Igor Dodon. Este vorba despre distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS, scrie ZdG. Magistrații au decis reținerea cauzei civile pentru examinare la Curtea de Apel. Pe de altă parte, cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon împotriva Maiei Sandu a fost trimisă la rejudecare la Judecătoria Chișinău, scrie tot ZdG.

Cauza Maiei Sandu împotriva lui Igor Dodon

În cauza depusă de Maia Sandu este vorba despre niște pliante distribuite de echipa lui Igor Dodon, în care se arăta că candidata PAS „va interzice sărbătorirea oficială a Zilei Victoriei din 9 mai și o va înlocui cu Ziua Europe, va legaliza căsătoriile dintre homesexuali și va permite ca aceste familii să adopte copii, va impune interdicții pentru business în contextul pandemiei și va deteriora relațiile cu Tiraspolul”.

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău consideră greșită soluția instanței de fond și atestă că, obiectul litigiului constă în încălcarea de către concurentul electoral Igor Dodon a regulilor cu privire la agitația electorală, prin care s-a lezat onoarea, demnitatea și reputația concurentului electoral Maia Sandu, precum și interzicerea distribuirii, difuzării materialelor de propagandă electorală cu caracter defăimător, care încalcă onoarea și demnitatea persoanei și înlăturarea și retragerea urgentă a acestui material.

Astfel, cauza civilă a fost reţinută pentru examinare în Curtea de Apel Chişinău în complet specializat în materie de contencios administrativ. Coform documentului publicat de Ziarul de Gardă, judecătoarea Ana Panov a avut însă opinie separată. Aceasta a menționat: „Constat prin titlul şi cele 10 puncte inserate în pliant, se prejudiciază direct onoarea, demnitatea şi drepturile personale nepatrimoniale ale Maiei Sandu, şi mesajele expuse la pct.1-10, îndeamnă şi creează teroare, frică, amenințarea ordinii în societate”.

Cauza lui Igor Dodon împotriva Maiei Sandu

Pe de altă parte, Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis recursul declarat de către Igor Dodon și au decis casarea încheierii Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, din 15 noiembrie, prin care s-a decis scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată înaintată de acesta împotriva Maiei Sandu, cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Cauza a fost remisă la rejudecare în aceeași instanță.

Judecătorii consideră că scoaterea de pe rol a cererii a fost făcută „din motive neexistente” și că asta „ar afecta nu numai drepturile părților la un proces echitabil dar și încrederea părților în actul justiției, urmând astfel, de înlăturat viciul respectiv de către instanța care a emis încheierea”.

Pe 15 noiembrie, în ziua alegerilor prezidențiale, Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care a decis scoaterea de pe rol a cererii de chemare în judecată înaintată de Igor Dodon împotriva Maiei Sandu, cu privire la apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale. Magistrații nu au precizat prin ce anume a fost lezată onoarea lui Igor Dodon. Anterior, însă, Igor Dodon a declarat că, în timpul campaniei electorale, susținătorii candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Maia Sandu i-ar fi atacat familia, în special, mama.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: