Nicu Popescu/Telegram

Declarație comună, la ministeriala Inițiativei Central Europene, găzduită de Chișinău. Popescu: „Integrarea europeană trebuie să rămână prioritară”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a găzduit miercuri, 22 noiembrie, reuniunea anuală ministerială a statelor membre ai Inițiativei Central Europene (ICE), în cadrul căreia Moldova a deținut președinția pe parcursul acestui an. Șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, anunță că tematica principală a reuniunii a constituit contribuția vitală a procesului de integrare europeană pentru pace, stabilitate, securitate și prosperitate în Europa și rolul Inițiativei Central Europene în procesul de extindere al UE.

„În cadrul ICE, am explorat idei și strategii noi pentru consolidarea rolului și potențialului său în calitate de susținător al integrării în Uniunea Europeană. Președinția noastră în cadrul ICE a avut o poziție fermă: integrarea europeană trebuie să rămână prioritatea principală pentru statele candidate din această inițiativă. O altă temă crucială a discuțiilor a vizat ajustarea și modernizarea instrumentelor de cooperare regională ale ICE, în vederea contracarării efectelor negative ale agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, a declarat Nicu Popescu.

MAEIE precizează că reuniunea ministerială s-a încheiat cu adoptarea unei declarații comune a statelor membre ICE.

„Cu onoare, am transferat președinția ICE către prietenii noștri din Albania, care o vor prelua începând cu ianuarie 2024”, a mai declarat Nicu Popescu.

Inițiativa Central Europeană este cel mai vechi și cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa, fiind format la Budapesta în 1989. În prezent include 16 țări după ce Republica Belarus a fost exclusă din componența acestui forum. Republica Moldova a aderat la Inițiativă la 8 noiembrie 1996. Pentru prima oară, țara noastră a deținut președinția acestei organizații în anul 2008.

Nicu Popescu/Telegram
Nicu Popescu/Telegram
Nicu Popescu/Telegram
Nicu Popescu/Telegram

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: