NM

Suspendarea mandatului lui Pulbere și modificările la Legea privind Procuratura, în vigoare. Sesizările lui Stoianoglo, declarate inadmisibile de CC

Curtea Constituțională a declarat inadmisibile pentru examinarea în fond sesizările depuse de procurorul general Alexandr Stoianoglo, cu privire la Procuratură și la decretul președintelui Republicii Moldova, privind încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Dumitru Pulbere. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, pe 30 septembrie. Acum o săptămână, prevederile respective fuseseră suspendate până la soluționarea cauzei. Drept inadmisibilă a fost declarată și sesizarea lui Stoianoglo cu privire la verificarea constituționalității modificărilor operate la Legea cu privire la Procuratură.

Decizia Curții a fost pronunțată în cadrul examinării sesizării depuse de către procurorul general al țării, Alexandr Stoianoglo. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Sesizarea a fost depusă, pe 21 septembrie, de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate, în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma ponderii conferite de Legea Supremă a țării”, a argumentat Alexandr Stoianoglo.

Ex-președintele Curții Constituționale Dumitru Pulbere a fost exclus din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, după ce, pe 6 septembrie, președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP.

Dumitru Pulbere a fost președintele Curții Constituționale între anii 2007 – 2011. Din 2018, a devenit membru al CSP.

Procurorul general va putea fi demis

De asemenea, a fost respinsă și sesizarea cu privire la Legea Procuraturii, adoptat în lectură finală pe 24 august.

În conformitate cu procedura de evaluare, Consiliul Superior al Procurorilor examinează raportul comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General. În rezultatul examinării, Consiliul Superior al Procurorilor adoptă o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: ”excelent”, ”bine”, ”nesatisfăcător”.

În cazul adoptării hotărârii privind acordarea calificativului ”nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a Procurorului General.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va efectua de comisia specială, în baza unui Regulament. Această procedură nu va putea avea loc mai des decât o data în an.

Stoianoglo a criticat dur inițiativele legislative elaborate de PAS și care vizează activitatea Procuraturii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pe bicicletă, de la Iași la Chișinău și înapoi: acțiunea unor cicliști amatori, la care s-au alăturat polițiști din R. Moldova și România VIDEO

În aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din Iași până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică pentru a promova mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți. La eveniment s-au alăturat și polițiști din Republica Moldova și România.

Poliția Republicii Moldova a anunțat că, în aceste zile, 100 de cicliști amatori pedalează din România până la Chișinău și înapoi, într-o tură simbolică care promovează mersul pe bicicletă ca mod alternativ de transport, dar și responsabilizarea tuturor celor care aleg deplasarea pe două roți.

„În acest context, s-au alăturat și colegii noștri din cadrul Inspectoratului de Securitate Publică a IGP și împreună am arătat că, dincolo de granițe, siguranța și educația rutieră sunt obiective comune. (…) Prezența colegilor polițiști pe bicicletă are scopul de a contribui la reducerea numărului de accidente rutiere în rândul bicicliștilor, prin vizibilitate crescută și conștientizare publică, dar și colaborarea între instituții și întărirea relațiilor dintre polițiile din România și Republica Moldova”, au comunicat reprezentanții poliției din Republica Moldova.

Poliția Română a spus că a ales să sprijine participanții pe tot parcursul traseului, cu polițiști care pedalează peste 300 de kilometri alături de cicliștii amatori.

Conform poliției din România, organizatorul acestui eveniment este jurnalistul Lucian Mîndruță. „Este o tură de vizibilitate. Nu blocăm traficul, doar îl convingem să ne observe. Să înțeleagă că și noi avem un loc pe drum”, a comunicat Lucian Mîndruță.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: