„Deja trebuie de gândit ce să faci cu contingentul militar rus”. Ambasadorul Ucrainei, despre problema transnistreană după ce se va termina războiul
Full Article 2 minutes read

„Deja trebuie de gândit ce să faci cu contingentul militar rus”. Ambasadorul Ucrainei, despre problema transnistreană după ce se va termina războiul

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marco Șevcenco, consideră că, după victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, Moldova va putea rezolva pe cale pașnică conflictul transnistrean. Potrivit lui Șevcenco, Moldova trebuie deja să se gândească ce să facă cu trupele ruse și cu așa zisele autorități de la Tiraspol. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „O nouă săptămână” de la TV8. 

După cum a remarcat Șevcenco, acum este imposibil să se reia negocierile în formatul „5 + 2”. Dar ar trebui să începem să ne gândim de acum la cum să rezolvăm conflictul transnistrean. Potrivit lui Şevcenco, „după victoria Ucrainei în război vor apărea condiţii favorabile pentru ca Moldova să-şi prezinte planul de reglementare”.

„Cred că este puțin probabil să apară o situație când cineva din afară va impune Moldovei cutare sau cutare metodă de reglementare. (…) Și trebuie să ne gândim cum va fi acest plan de așezare acum. Ce să faci cu contingentul militar rus, ce să faci cu autoritățile, ce să faci cu așa zisul Serviciul de Securitate”, a spus Șevcenco.

El nu exclude ca în viitor o să apară condiții pentru o soluționare pașnică a conflictului transnistrean.

„Nu m-ar mira dacă până la sfârșitul războiului, desigur, în favoarea Ucrainei, s-ar putea crea condiții favorabile pentru reluarea negocierilor. Poate că acest lucru nu se va întâmpla dacă Chișinăul, de exemplu, nu vrea. Cred că Kievul, Chișinăul și partenerii noștri din întreaga lume se vor putea reuni și discuta ce se poate face pentru ca Tiraspolul să dorească [să reia negocierile]. Mai mult, de mulți ani Tiraspolul a fost integrat în Republica Moldova mult mai puternic decât în ​​Rusia. Prin urmare, cred că, după înfrângerea trupelor ruse în Ucraina, Tiraspolul va putea spune cu voce tare de ce este cu adevărat interesat”, a spus Șevcenco.

Amintim că mai devreme, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, a mai spus că, după ce va pierde Rusia în război, Moldova va putea scăpa diplomatic de regiunea separatistă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: