Demisie răsunătoare în Comisia Vetting, care verifică integritatea celor care aspiră la funcția de judecător la CSJ

Unul dintre cei trei membri internaționali ai Comisiei Vetting, care verifică integritatea candidaților care aspiră la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), demisionează din funcție. Este vorba despre Maria Giuliana Civinini. Informația a fost confirmată oficial de Comisia Vetting, pe 29 martie.  

Potrivit sursei citate, Maria Giuliana Civinini l-a anunțat deja pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Veronica Roșca și pe președintele Comisiei Vetting, Scott Bales, despre intenția sa de a demisiona din data de 15 mai, curent.

„Într-o scrisoare adresată Parlamentului, doamna Civinini a declarat că a fost o onoare să facă parte din Comisia Vetting și că este recunoscătoare pentru această oportunitate”, anunță Comisia Vetting.

Potrivit sursei, un nou membru poate fi numit de Parlament conform prevederilor Legii 65/2023.

Membra Comisiei Vetting, care și-a anunțat intenția de a demisiona din funcție, este judecătoare în demisie cu peste 40 de ani de experiență în sistemul judiciar italian, inclusiv în calitate de președinte al Tribunalului din Pisa și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia anunță că președintele Scott Bales i-a mulțumit Mariei Giuliana Civinini pentru contribuția sa în activitatea Comisiei Vetting, începând cu adoptarea Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei și pe tot parcursul procesului de evaluare.

Menționăm că Comisia de evaluare a integrității candidaților ce aspiră la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție este constituită din 6 membri, numiți cu votul a 3/5 din deputații aleși. Trei membri, cetățeni ai Republicii Moldova, numiți la propunerea fracțiunilor parlamentare, iar alți trei – la propunerea partenerilor de dezvoltare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: