Deputata Marina Tauber – plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile
Full Article 3 minutes read

Deputata Marina Tauber – plasată în arest la domiciliu pentru 20 de zile

Vicepreședinta Partidului „ȘOR”, deputata Marina Tauber, revine în arest la domiciliu pentru următoarele 20 de zile. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, pe 2 mai. Parlamentara susține că în spatele reținerii sale, pe care o cataloghează ca fiind una ilegală”, ar sta o comandă politică.

„Nu pot să particip în protestul din 21 mai, nu pot să participi în alegerile din Găgăuzia… Ei m-au stopat ca să nu mai fiu activă politic. Cred că procurorii și judecătorii fac un joc murdar al Maiei Sandu și al PAS”, a spus Marina Tauber jurnaliștilor după ședința de judecată.

Procurorul de caz a declarat, în cadrul unui briefing susținut în această seară, că a prezentat astăzi în instanța de judecată probe și dovezi clare care indică că parlamentara ar fi încălcat în perioada noiembrie 2022-aprilie 2023 măsurile restrictive impuse de instanțele naționale.

Mai exact, Marina Tauber este acuzată că ar fi discutat, în perioada în care se afla în arest la domiciliu (noiembrie2022-ianuarie 2023), cu persoane cu statut de bănuit din cadrul dosarului, în vederea racolării persoanelor pentru protestele organizate de Șor în capitală, modalitatea de achitare a acestora și alte detalii cu privire la organizarea și desfășurarea manifestațiilor antiguvernamentale.

Totodată, parlamentara este acuzată că ar fi încălcat și măsurile impuse în perioada ianuarie-aprilie curent, timp în care s-a aflat sub control judiciar.

***

Amintim că Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Avocații Marinei Tauber au declarat că vor dovedi în fața justiției că reținerea deputatei este ilegală. „O să fie încă o sesizare la Curtea Europeană”, a menționat unul din avocații deputatei, Aureliu Colenco. Potrivit apărării, nu sunt probe că Tauber dorea să fugă, atâta timp cât „este biletul dus și întors”.

Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Președinției au declarat că fiecare abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii

„Fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii, de instituțiile competente”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a președintei Irina Gotișan.

Reprezentanții PAS au declarat pentru NM că nu comentează acuzațiile deputatei.

***

Amintim că Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară, după reținerea sa din 21 iulie 2022. Parlamentara este acuzată de falsificarea raportului privind gestiunea financiară a partidului pentru semestrul I al anului 2022, în intenția de a ascunde volumul mijloacelor financiare acumulate și volumul mijloacelor utilizate. Potrivit cererii de ridicare a imunității, Tauber este acuzată, de asemenea, că ar fi acceptat cu bună știință finanțarea Partidului Politic „Șor” din partea unui grup criminal organizat.

Aleasa poporului nu recunoaște acuzațiile care i se impută și pledează nevinovată. Potrivit ei, dosarul a fost pornit pe numele său „la comandă”. Tauber acuză PAS și Președinția că și-ar fi „subjugat justiția”. La rândul lor, reprezentanții guvernării resping acuzațiile alesei poporului și declară că „așteaptă o finalitate în acest caz”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: