„Este bilet dus-întors”. Avocații Marinei Tauber spun că deputata nu intenționa să fugă din Moldova și vor sesiza Curtea Europeană 
Full Article 4 minutes read

„Este bilet dus-întors”. Avocații Marinei Tauber spun că deputata nu intenționa să fugă din Moldova și vor sesiza Curtea Europeană 

Avocații Marinei Tauber au declarat că vor dovedi în fața justiției că reținerea deputatei este ilegală. „O să fie încă o sesizare la Curtea Europeană”, a menționat unul din avocații deputatei, Aureliu Colenco. Potrivit apărării, nu sunt probe că Tauber dorea să fugă, atâta timp cât „este biletul dus și întors”. 

În privința dumneaei nu a fost aleasă măsura preventivă și nu a fost interdicția privind părăsirea teritoriului Republicii Moldova. Dumneaei a expediat la procurorul general, la Procuratura Anticorupție, o cerere. Plus sunt anexate biletele după graniță, pe data de întâi ea pleacă și pe data de 4 mai, la ora 03:05, aterizează pe teritoriul Republicii Moldova. Ea a informat procuratura, cât și instanța de judecată”, a spus Colenco.

El a adăugat că reținerea „este un abuz din partea puterii în privința Marinei Tauber în legătură cu faptul alegerilor din Găgăuzia”. „Noi o să dovedim în fața justiției faptul că reținerea dată este ilegală”, a menționat Colenco.

Întrebat de jurnaliști ce urma să facă Tauber în Israel, avocatul a răspuns: „După cum eu cunosc, ea a plecat în Israel pentru a trece un tratament, deoarece a fost 4 luni închisă nelegitim. (…) După 4 luni în penitenciar, eu mă gândesc că oricare persoană urma să treacă un tratament”.

Colenco a precizat că trebuie să se informeze cu privire la motivul reținerii deputatei.

Da faptul că persoana nu are nici o interdicție de ieșire/intrare în țară, nu a efectuat careva acțiuni care vor arăta faptul că persoana dorește să se eschiveze de la organul de anchetă… Faptul că dumneaei este acum reținută în baza la demersul de înlocuire a măsurii preventive, procurorul care a emis ordonanța de reținere își asumă responsabilitatea și atribuțiile Judecătoriei cu sediul Ciocana. Noi cunoaștem că sunt prezentate două demersuri, unul de prelungire a arestului preventiv și al doilea să fie înlocuită măsura preventivă, deoarece ea a comis… a vorbit la telefon și așa mai departe”, a comunicat avocatul.

Noi considerăm, avocații toți consideră, că este un abuz în legătură cu alegerile din Găgăuzia. Nu sunt probe că ea vrea să fugă, este biletul dus și întors. Este un abuz și considerăm că o să dovedim acest fapt. Deja Curtea Europeană a primit o sesizare a avocaților în privința abuzurilor din Republica Moldova, o să fie încă o sesizare numaidecât”, a mai spus el.

Colenco a precizat că Tauber și-a procurat biletele pe 29 aprilie.

***

Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Înainte de a fi reținută, Tauber a postat un mesaj video pe pagina sa de Facebook. Ea a spus că avea planificată o deplasare „pentru o vizită medicală” și nu știa că „o să fie ședință de judecată în legătură cu schimbarea măsurii”. Totodată, deputata declara că știe că urmează să fie reținută și a venit cu mai multe acuzații către PAS și Maia Sandu.

NM a solicitat un comentariu de la Președinția Republicii Moldova și de la PAS. „Nu comentăm acuzațiile”, au spus reprezentanții PAS. „Fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii, de instituțiile competente”, a comunicat pentru NM purtătoarea de cuvânt a președintei Irina Gotișan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: