NewsMaker / Andrei Mardari

PA justifică reținerea lui Tauber: a procurat biletul spre Israel la două zile după ce a aflat că ar putea fi plasată în arest

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber și-ar fi procurat biletul spre Israel la două zile după ce a fost anunțată că procurorii vor cere înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în arest preventiv. Declarațiile au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și procurorul de caz în cadrul unui briefing de presă.

Procurorul de caz din cadrul PA susține că dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” se află la etapă finală, fapt care a permis ca PA să solicite schimbarea măsuri preventive aplicate în privința deputatei Marina Tauber. Mai mult, potrivit PA, solicitarea vine în contextul în care Tauber ar fi încălcat repetat măsurile impuse de instanța de judecată în perioada noiembrie-aprilie, susține procurorul de caz.

„Dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” este la etapă finală, se află pe masa procurorilor pentru a fi transmis instanței de judecată și examinarea în fond. Dat fiind acest fapt, am decis înaintarea cererii privind înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în arest preventiv în privința Marinei Tauber. De aceea, la 28 aprilie, am informat avocații asupra faptului că demersul a fost înregistrat. Știind despre acest fapt, Tauber Marina, la 30 aprilie, ora 21:00, a decis să procure biletele și să plece peste hotarele Republicii Moldova”, a declarat procurorul de caz.

PA susține că a prezentat astăzi în instanța de judecată probe și dovezi clare care indică că parlamentara ar fi încălcat în perioada noiembrie 2022-aprilie 2023 măsurile restrictive impuse de instanțele naționale. Mai exact, Marina Tauber este acuzată că ar fi discutat, în perioada în care se afla în arest la domiciliu (noiembrie2022-ianuarie 2023), cu persoane cu statut de bănuit din cadrul dosarului, în vederea racolării persoanelor pentru protestele organizate de Șor în capitală, modalitatea de achitare a acestora și alte detalii cu privire la organizarea și desfășurarea manifestațiilor antiguvernamentale. Totodată, parlamentara este acuzată că ar fi încălcat și măsurile impuse în perioada ianuarie-aprilie curent, timp în care s-a aflat sub control judiciar.

„Aceste discuții au fost interceptate și au fost puse azi pe masa judecătorilor în vederea argumentării faptului că  aceste restricții impuse în arest la domiciliu au fost încălcate și am considerat de cuviință că înlocuirea măsurii preventive or alte măsuri decât arestul preventiv nu vor asigura riscurile menționate mai sus”, a declarat procurorul de caz.

De menționat că deputata Marina Tauber a ajuns azi la Judecătoria Ciocana, unde astăzi magistrații urmează să examineze demersul procurorilor privind plasarea în arest. Tauber a spus că reținerea sa este o comandă a Maiei Sandu și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Totodată, în susținerea Marinei Tauber au venit la judecată mai mulți oameni, membri și simpatizanți ai partidului „Șor”, care au cerut „dreptate” pentru vicepreședinta formațiunii parlamentare.

***

Amintim că Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Avocații Marinei Tauber au declarat că vor dovedi în fața justiției că reținerea deputatei este ilegală. „O să fie încă o sesizare la Curtea Europeană”, a menționat unul din avocații deputatei, Aureliu Colenco. Potrivit apărării, nu sunt probe că Tauber dorea să fugă, atâta timp cât „este biletul dus și întors”.

Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Președinției au declarat că fiecare abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii

„Fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii, de instituțiile competente”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a președintei Irina Gotișan.

Reprezentanții PAS au declarat pentru NM că nu comentează acuzațiile deputatei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sandu, mesaj de la Varșovia: „Moldova este mândră să fie alături de Polonia”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială la Varșovia, unde a susținut marți, 8 iulie, un discurs în cadrul conferinței comune cu omologul său polonez, Andrzej Duda. În declarațiile sale, șefa statului a evidențiat relațiile strânse dintre cele două țări, „bazate pe încredere, solidaritate și obiective comune”, menționând că parteneriatul moldo-polonez este „mai solid ca niciodată”.

Maia Sandu a apreciat sprijinul Poloniei pentru Republica Moldova în momentele de criză, precum pandemia, criza energetică și valul de refugiați, dar și susținerea oferită în parcursul european al țării.

„Polonia a fost de mult timp o sursă de inspirație pentru Moldova — prin transformarea sa democratică, modernizarea economică și parcursul său de succes către integrarea europeană”, a subliniat președinta.

Președinta a remarcat că Polonia a devenit recent a 20-a cea mai mare economie a lumii și a apreciat că „familiile poloneze nu au trăit niciodată mai bine — pentru că s-a investit în reforme și s-a construit un stat ancorat în valorile europene”.

Președinta Moldovei a amintit sprijinul oferit de Polonia în momente-cheie pentru țara sa, inclusiv în crizele pandemiei, energetice și în gestionarea refugiaților.

„În 2021, când Rusia a transformat gazul într-o armă, Moldova a făcut prima achiziție de gaz de pe piața liberă — și am apelat la o companie poloneză. Asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale. Ne-ați ajutat să dotăm forțele noastre de ordine cu expertiză și echipamente pentru a rămâne reziliente într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex. Ați sprijinit antreprenorii moldoveni — inclusiv prin finanțare din partea Băncii de Dezvoltare Poloneze  pentru întreprinderile mici și mijlocii”, a subliniat Sandu.

Șefa statului a vorbit și despre cooperarea economică, menționând că „asistența poloneză face o diferență reală în comunitățile din întreaga Moldovă — modernizând școlile noastre, spitalele și instituțiile locale”. Ea a amintit investițiile poloneze, inclusiv achiziția Purcari de către Grupul Maspex: „Acest parteneriat oferă produselor moldovenești acces la o rețea regională de distribuție puternică, un impuls important pentru exporturile noastre — și transmite un mesaj clar că Moldova este deschisă pentru afaceri”.

Președinta a încurajat firmele poloneze să investească în Moldova.

„Moldova oferă o bază eficientă din punct de vedere al costurilor și prietenoasă cu mediul de afaceri pentru acces pe piețe românească și ucraineană. Având o piață internă mai mică, suntem obligați, ca țară, să construim cea mai competitivă platformă de export din regiune și dorim ca firme poloneze ambițioase să valorifice acest potențial”, a mai menționat șefa statului.

Sandu a mai menționat și legăturile culturale și umane dintre cele două popoare: „În Moldova, o comunitate mică, dar mândră, de etnie poloneză continuă să-și păstreze patrimoniul cultural — o moștenire a istoriei noastre comune. Iar în Polonia, diaspora moldovenească construiește noi punți între popoarele noastre — prin muncă, studii și viață comunitară, contribuind la economiile ambelor țări”.

Președinta a elogiat vocea Poloniei în UE și a reiterat sprijinul Moldovei pentru Ucraina: „Suntem profund recunoscători Poloniei pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei — pentru că, sprijinind Ucraina, contribuiți la protejarea Moldovei. Țineți acest război — și imperiul din spatele lui — departe de granițele noastre, departe de casele noastre. Ucraina poartă greul acestui război — iar curajul ei apără întreaga Europă. Onorăm această jertfă”.

Maia Sandu a reafirmat angajamentul pentru integrarea europeană: „Nu cerem scurtături. Ne facem temele — pentru că credem în acest proiect. Și pentru că vrem să contribuim la el”. Ea a transmis că Moldova este pregătită să întărească Uniunea Europeană „pentru regiunea noastră, pentru securitatea granițelor și pentru viitorul Europei”.

„Moldova este mândră să fie alături de Polonia. Și împreună, suntem hotărâți să construim o Europă mai puternică, mai sigură și mai unită”, a încheiat Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: