PA justifică reținerea lui Tauber: a procurat biletul spre Israel la două zile după ce a aflat că ar putea fi plasată în arest
Full Article 4 minutes read

PA justifică reținerea lui Tauber: a procurat biletul spre Israel la două zile după ce a aflat că ar putea fi plasată în arest

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber și-ar fi procurat biletul spre Israel la două zile după ce a fost anunțată că procurorii vor cere înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în arest preventiv. Declarațiile au fost făcute de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și procurorul de caz în cadrul unui briefing de presă.

Procurorul de caz din cadrul PA susține că dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” se află la etapă finală, fapt care a permis ca PA să solicite schimbarea măsuri preventive aplicate în privința deputatei Marina Tauber. Mai mult, potrivit PA, solicitarea vine în contextul în care Tauber ar fi încălcat repetat măsurile impuse de instanța de judecată în perioada noiembrie-aprilie, susține procurorul de caz.

„Dosarul privind finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR” este la etapă finală, se află pe masa procurorilor pentru a fi transmis instanței de judecată și examinarea în fond. Dat fiind acest fapt, am decis înaintarea cererii privind înlocuirea măsurii preventive liberarea provizorie sub control judiciar în arest preventiv în privința Marinei Tauber. De aceea, la 28 aprilie, am informat avocații asupra faptului că demersul a fost înregistrat. Știind despre acest fapt, Tauber Marina, la 30 aprilie, ora 21:00, a decis să procure biletele și să plece peste hotarele Republicii Moldova”, a declarat procurorul de caz.

PA susține că a prezentat astăzi în instanța de judecată probe și dovezi clare care indică că parlamentara ar fi încălcat în perioada noiembrie 2022-aprilie 2023 măsurile restrictive impuse de instanțele naționale. Mai exact, Marina Tauber este acuzată că ar fi discutat, în perioada în care se afla în arest la domiciliu (noiembrie2022-ianuarie 2023), cu persoane cu statut de bănuit din cadrul dosarului, în vederea racolării persoanelor pentru protestele organizate de Șor în capitală, modalitatea de achitare a acestora și alte detalii cu privire la organizarea și desfășurarea manifestațiilor antiguvernamentale. Totodată, parlamentara este acuzată că ar fi încălcat și măsurile impuse în perioada ianuarie-aprilie curent, timp în care s-a aflat sub control judiciar.

„Aceste discuții au fost interceptate și au fost puse azi pe masa judecătorilor în vederea argumentării faptului că  aceste restricții impuse în arest la domiciliu au fost încălcate și am considerat de cuviință că înlocuirea măsurii preventive or alte măsuri decât arestul preventiv nu vor asigura riscurile menționate mai sus”, a declarat procurorul de caz.

De menționat că deputata Marina Tauber a ajuns azi la Judecătoria Ciocana, unde astăzi magistrații urmează să examineze demersul procurorilor privind plasarea în arest. Tauber a spus că reținerea sa este o comandă a Maiei Sandu și Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție. Totodată, în susținerea Marinei Tauber au venit la judecată mai mulți oameni, membri și simpatizanți ai partidului „Șor”, care au cerut „dreptate” pentru vicepreședinta formațiunii parlamentare.

***

Amintim că Marina Tauber a fost reținută pe 1 mai, la Aeroportul Internațional Chișinău. Deputata planifica să plece în Israel. Procuratura Anticorupție declara că la baza reținerii „a stat ordonanța procurorului din Procuratura Anticorupție, emisă tot astăzi, pe motiv că învinuita a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate în privința ei”.

Avocații Marinei Tauber au declarat că vor dovedi în fața justiției că reținerea deputatei este ilegală. „O să fie încă o sesizare la Curtea Europeană”, a menționat unul din avocații deputatei, Aureliu Colenco. Potrivit apărării, nu sunt probe că Tauber dorea să fugă, atâta timp cât „este biletul dus și întors”.

Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Președinției au declarat că fiecare abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii

„Fiecare persoană este obligată să respecte prevederile legale ale Republicii Moldova, iar orice abatere sau încălcare trebuie să fie sancționată conform legii, de instituțiile competente”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a președintei Irina Gotișan.

Reprezentanții PAS au declarat pentru NM că nu comentează acuzațiile deputatei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: