Parlamentul Republicii Moldova

Deputații au decis crearea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului

Parlamentul a aprobat Hotărârea privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

Comisia va fi constituită din membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice: Grigore Novac, Ana Racu, Natalia Davidovici, Liliana Grosu, Angela Munteanu-Pojoga, Victor Spînu, Nicolai Rusol și ai Comisiei juridice, numiri și imunități Olesea Stamate, Veronica Roșca, Vasile Bolea, Igor Chiriac, Artemie Cătănoi, Vasile Grădinaru, Sergiu Litvinenco, Igor Talmazan, Ala Dolință, Alexandr Suhodolski, Denis Ulanov.

Comisia specială va adopta Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului public pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului, care va fi publicat pe pagina web oficială a Parlamentului.

De asemenea, Comisia va examina dosarele candidaților pentru funcția de Avocat al Poporului. Aceștia, în termen de 60 de zile, vor prezenta Parlamentului candidaturile pentru funcția de Avocat al Poporului.

La data de 4 februarie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Hotărârea privind încetarea mandatului Avocatului Poporului înainte de termen și a declarat vacantă funcția de Avocat al Poporului (Ombudsman), urmare a decesului lui Mihail Cotorobai.

Necesitatea adoptării noii Hotărâri rezidă în faptul că pe 11 iulie 2021 s-au desfășurat alegerile parlamentare anticipate și, ca urmare, s-a modificat componența corpului de deputați și a comisiilor parlamentare permanente din care fac parte membrii Comisiei speciale  pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului.

În prezent, interimatul funcției de Avocat al Poporului este asigurată de Avocatul Copilului, Maia Bănărescu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: