PSRM și „ȘOR” au votat declarația împotriva dizolvării parlamentului. Opoziția a propus redenumirea documentului (DOC)
Full Article 4 minutes read

PSRM și „ȘOR” au votat declarația împotriva dizolvării parlamentului. Opoziția a propus redenumirea documentului (DOC)

Deputații din Partidul Socialiștilor (PSRM) au propus introducerea pe ordinea de zi a ședinței parlamentului din 26 martie o declarație „Cu privire la dezacordul dizolvării parlamentului”. Documentul a fost aprobat cu votul a 54 de deputați. Opoziția parlamentară a criticat dur inițiativa.

Președinta parlamentului a propus introducerea pe ordinea de zi a ședinței Declarația elaborată de PSRM. Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a solicitat o pauză, pentru ca fracțiunea „să facă cunoștință cu documentul”. Speakerul Zinaida Grecianîi a anunțat o pauză de 30 de minute.

După pauză, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, deputatul socialist Vasile Bolea a dat citire declarației.

„Pentru a nu admite declașarea unei crize politice, dorim să ne exprimăm dezcordul privind dizolvarea parlamentului, dat fiind că nu au fost epuizate căile constituiționale pentru deblocarea criziei politice privind învestirea unui nou guvern ”, se arată în document.

PSRM și „ȘOR” au votat declarația împotriva dizolvării parlamentului. Opoziția a propus redenumirea documentului (DOC)

Telegram/Radu Marian

PSRM și „ȘOR” au votat declarația împotriva dizolvării parlamentului. Opoziția a propus redenumirea documentului (DOC)

Telegram/Radu Marian

Deputații PAS, PDM și Platforma DA au criticat Declarația

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a atras atenția că Curtea Constituțională este cea care trebuie să constate circumstanțele privind dizolvarea parlamentului.

„Mi se pare cam hazliu. Voi practic anulați Constituția, jurisprudența și competențele Curții Constituționale pentru că scrieți că nu există circustanțe. Nu vi se pare că ați exagerat?”, a declarat Litvinenco.

Deputatul Vasile Bolea a replicat că nu vede „nimic hazliu” și a invocat faptul că țara este în criză, iar pandemia de coronavirus provoacă victime.

Deputata Platformei DA Arina Spătaru a propus ca Declarația propusă să fie redenumită în „Tratat de manipulare a majorității PSRM+ȘOR” cu privire la dezacordul dizolvării”. Socialiștii nu au comentat amendamentul.

Iar deputatul PAS Dan Perciun a propus redactarea titlului în „Declarația cu privire la dezacordul dizolvării de către reprezentanții organizației criminale conduse de Plahotniuc și a grupării criminale subordonate Șor, care nu vor să-și piardă fotoliile și imunitatea”. Președinta parlamentului a respins propunerea.

„Asemenea propuneri nu voi supuse votului niciodată. E clar?”, a replicat speakerul Zinaida Grecianîi.

Vicepreședintele Platformei DA Alexandr Slusari, într-o luare de cuvânt, a declarat că un guvern interimar nu va soluționa criza din țară și a reiterat disponibilitatea formațiunii de a-și asuma guvernarea.

„Facem apel către Maia Sandu: încă nu este târziu să ne așezăm și să discutăm. Dacă tot mergem la anticipate, de ce să nu mergem cu un guvern plenipotențiar. Da, posibil un guvern de sacrificiu, dar unul responsabil. Dar văd că aici nu se dorește acest lucru. Păcat”, a declarat Slusari.

PSRM, Platforma „Pentru Moldova” și grupul Pro Moldova au aprobat documentul

Declarația a fost susținută de 54 de deputați ai PSRM, ai Platformei „Pentru Moldova”, din care fac parte parlamentarii Partidului „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit anterior PDM și apoi grupul Pro Moldova. Au susținut documentul și deputații din grupul Pro Moldova, condus de Andrian Candu.

***

În ajun, în cadrul ședinței legislativului din 25 martie, majoritatea parlamentară, formată din fracțiunea PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte Partidul „ȘOR” și-a reiterat susținerea pentru candidatul Vladimir Glovatiuc la funcția de prim-ministru.

Liderul fracțiunii socialiștilor Corneliu Furculiță a dat cititre unei noi declarații, prin care cei 53 de deputați își exprimă dezacordul față de dizolvarea legislativului.

Amintim că președinta Maia Sandu a invitat fracțiunile și grupurile parlamentare la consultări, în vederea dizvolvării parlamentului.

Anunțul a fost făcut de administrația prezidențială, după ce parlamentul a eșuat pe 25 martie să învestească un nou guvern. Deputații din majoritatea parlamentară, ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova”, au boicotat ședința, iar premierul desemnat Igor Grosu nu a fost lăsat să-și prezinte echipa și programul de guvernare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: