Deputații moldoveni vor participa la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Soarta sportivilor ruși și belaruși, pe agendă
Full Article 2 minutes read

Deputații moldoveni vor participa la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Soarta sportivilor ruși și belaruși, pe agendă

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea va avea loc în perioada 19-23 iunie, la Strasbourg, Republica Franceză. Agenda sesiunii de vară a APCE include discuții pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care și participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

Din componența delegației parlamentare vor face parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședinții Parlamentului, Mihail Popșoi și Vlad Batrîncea, precum și membrii delegației naționale la APCE, Ana Calinici și Adela Răileanu.

Agenda sesiunii de vară a APCE include discuții pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care o dezbatere cu privire la consecințele politice ale agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei și participarea sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

De asemenea, a fost solicitată dezbaterea subiectului ce vizează asigurarea accesului liber și sigur prin Coridorul Lachin.

Pe ordinea de zi figurează și dezbaterea a trei rapoarte privind integrarea migranților și refugiaților; incluziunea socială, prin sport, a migranților, refugiaților și persoanelor strămutate intern; sănătatea și protecția socială a lucrătorilor fără acte sau a celor aflați în situație neregulamentară.

Parlamentarii vor mai discuta despre provocările cu care se confruntă opoziția democratică din Belarus, despre reforma în domeniul legislației privind drepturile omului în Marea Britanie, despre represiile transnaționale, precum și despre prioritățile și bugetele Consiliului Europei pentru perioada 2024-2027.

În cadrul sesiunii APCE  vor ține discursuri Președintele Sloveniei, Nataša Pirc Musar, Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó, precum și Ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs, Președinte al Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: