Despre suspendarea lui Stoianoglo nu poate fi vorba. Reacția Procuraturii și a CSP la solicitarea Ingăi Grigoriu
Full Article 4 minutes read

Despre suspendarea lui Stoianoglo nu poate fi vorba. Reacția Procuraturii și a CSP la solicitarea Ingăi Grigoriu

Consiliul Superior al Procurorilor a confirmat informația NM despre faptul că deputata Platformei DA Inga Grigoriu a solicitat suspendarea din funcție a procurorului general Alexandr Stoianoglo, din cauza „investigației” publicate la începutul lui aprilie în presa ucraineană. Reprezentanții CSP au precizat că au primit nu un demers, ci o scrisoare. Aceasta a fost transmisă în adresa Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), care deja investighează informațiile publicate în mass media din țara vecină. La rândul lor, reprezentanții Procuraturii Generale au menționat că tentativele de înlăturare a conducerii instituției s-au intensificat. 

Pe 12 martie, NM a scris, cu trimitere la propriile surse, că Grigoriu a solicitat suspendarea lui Stoianoglo pe durata verificării informației din „investigația jurnalistică” publicată de un portal ucrainean. Pe 13 aprilie, CSP a confirmat informația privind adresarea deputatei Platformei DA. Membrul CSP Inga Furtună a precizat că este vorba despre o scrisoare, care a fost remisă în adresa PCCOCS.

Furtună a precizat că Inga Grigoriu a solicitat numirea unui procuror care să verifice dacă soția lui Stoianoglo a devenit beneficiara a două companii care ar aparține lui Veaceslav Platon. Aceasta a subliniat că PCCOCS efectuează propria anchetă și verifică „investigația jurnalistică” publicată de presa ucraineană.

De asemenea, Furtună a relatat că, la această etapă, nu poate fi vorba despre suspendarea lui Stoianoglo. Potrivit legii, un procuror poate fi suspendat din funcția doar dacă pe numele său a fost inițiat un dosar penal.

Pe 13 aprilie, PG a publicat un comunicat de presă privind solicitarea Ingăi Grigoriu: „Deputatul își întemeiază cerințele printr-o pseudo-investigație jurnalistică, publicată recent pe un portal din Ucraina, în care se operează cu date false pentru a acredita ideea că familia procurorului general ar avea tangențe cu anumite companii afiliate lui Veaceslav Platon”.

Reprezentanții PG au reiterat că pretinsele investigații jurnalistice fac deja obiectul unei cauze penale instrumentate de PCCOCS sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale, detalii pe marginea dosarului fiind disponibile în comunicatul din 9 aprilie 2021.

„Ținem să atragem atenția publicului asupra intensității și cercului de persoane cointeresate în denigrarea și înlăturarea conducerii Procuraturii Generale, precum și în compromiterea anchetei pe dosarele de rezonanță. Or, având grave carențe în materie de cunoaștere a dreptului și a normelor procesual-penale, deputatul Grigoriu își asumă acțiuni, din care se poate deduce că fie acționează din necunoaștere, fie este consiliată și ghidată de persoane care reprezintă anumite grupuri de interese și categoric nu-și doresc evoluția anchetelor într-un format necontrolat de ei”, au menționat reprezentanții PG.

***

În investigația respectivă se arată că Platon l-ar fi plătit cu $5,5 mln pe Stoianoglo pentru eliberarea sa. Informațiile fac trimitere la declarațiile din 6 ianuarie 2021 ale șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari, care a declarat că Platon a trecut pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni Moldindconbank (MICB). În aceeași zi, Platon a declarat că schimbările ar fi fost efectuate fără știrea sa, iar companiile respective nu au nicio activitate economică. În „investigație”, jurnaliștii au confirmat că MICB a anulat acțiunile care aparțineau celor două companii. Suma totală a acțiunilor anulate este de $10 mln, însă Banca Națională trebuie să le returneze $5,5 mln. Aceste active sunt, în prezent, arestate în cadrul unuia dintre dosarele penale pe numele lui Platon. Portalul respectiv susține că Platon ar încerca, prin instanța de judecată, să deblocheze activele.

După câteva ore de la publicarea informațiilor respective, traducerea integrală a „investigației” a fost publicată de un portal moldovenesc, cunoscut pentru scurgerile de informații din cercurile procurorilor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: