Максим Андреев / NewsMaker

Deputata Inga Grigoriu a solicitat suspendarea temporară din funcție a lui Stoianoglo. Care este motivul (DOC)

Inga Grigoriu, deputata Platformei Demnitate și Adevăr a solicitat suspendarea temporară din funcție a procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în legătură cu o „investigație” publicată la începutul lunii aprilie de presa ucraineană. Grigoriu s-a adresat Consiliului Superior al Procurorilor și a cerut numirea unui procuror care să verifice informațiile apărute în mass-media. Procuratura Generală a catalogat informațiile din „investigație” drept false, iar Inga Grigoriu a refuzat să comenteze acest subiect.

Potrivit surselor NM, pe 6 aprilie, Grigoriu s-a adresat Consiliului Superior al Procurorilor. Deputata a solicitat să fie verificate informațiile publicate în „investigație”. Aceasta susține că „din conținutul investigației, în acțiunile procurorului general ar rezulta bănuiala rezonabilă a minim două componente de infracțiuni prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova: corupere pasivă și fals în declarația de avere și interese”. În acest sens, Grigoriu a solicitat desemnarea unui procuror care să verifice informațiile și suspendarea din funcție a lui Stoianoglo pe durata examinării sesizării.

NewsMaker

Solicitată de către NM, Inga Grigoriu a încercat să afle sursele de informații ale jurnalistului, iar apoi a refuzat să comenteze subiectul. „Până când nu vor apărea informații oficiale pe site-ul Consiliului Superior al Procurorilor, nu pot să confirm sau să infirm aceste informații”, a spus Grigoriu.

Reprezentanții Consiliului Superior al Procurorilor au declarat pentru NM că vor comenta demersul lui Grigoriu pe 13 aprilie.

Amintim că pe 9 aprilie, Procuratura Generală a venit cu o reacție la informațiile apărute în unele surse mass-media, cu privire la pretinse legături dintre familia șefului instituției Alexandr Stoianoglo și companiile afiliate lui Veaceslav Platon. Reprezentanții instituției subliniază că pretinsele investigații jurnalistice fac obiectul unei cauze penale instrumentate de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, sub aspectul amestecului în înfăptuirea justiției și în urmărirea penală, în interesele unei organizații criminale.

Reprezentanții Procuraturii Generale au mai comunicat că „pseudo-investigații jurnalistice, aranjate în presa străină și preluate imediat de anumite portaluri autohtone, specializate în acțiuni de discreditare a persoanelor, inclusiv cu demnitate publică – sunt false și urmăresc același scop”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: