Dezastru în agricultură: 90% din suprafața cultivată cu porumb este compromisă
Full Article 3 minutes read

Dezastru în agricultură: 90% din suprafața cultivată cu porumb este compromisă

Seceta a afectat grav culturile agricole din mai multe zone ale țării. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie pe țară ar fi de aproximativ 3 tone/ha, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb. Până la 90% din suprafețele cultivate cu porumb sunt afectate de secetă, potrivit agrobiznes.md.

Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile din ultima perioada nu au îmbunătățit situația, comunică sursa.

Chiar dacă la moment nu există date exacte privind suprafețele afectate, estimările Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale indică o suprafață afectată de porumb de până la 90%.

„Cultura porumbului este grav compromisă, vorbim de o suprafață de până la 90%. Totuși, unii producători sunt optimiști, astfel încât sunt lăsate unele rezerve și la moment am putea vorbi de o prognoză a recoltei globale de circa 700-800 de mii de tone de porumb. Este o recoltă de aproximativ patru ori mai mică decât anul trecut, când au fost obținute circa 3,2 milioane de tone”, a menționat Igor Grigoriev, președintele Asociației.

Pentru floarea-soarelui prognozele sunt relativ mai optimiste. Unii producători speră să obțină și 1,5-1,8 tone/hectar, iar alții nu-și pun speranța să recolteze nici măcar o tonă.

Estimările preliminare indică o recoltă globală de circa 500-600 de mii de tone de floarea-soarelui pentru 2022, cu circa 30% mai mică comparativ cu anul trecut, când au fost obținute 850 de mii de tone de semințe.

Fermierii spun că investițiile și munca lor a fost în zadar, mai ales în contextul inputurilor mult mai scumpe comparativ cu anii anteriori.

Igor Popov, producător agricol din satul Dângeni, raionul Ocnița, a menționat pentru Agrobiznes că, în zona de nord, în perioada de vegetație a porumbului și florii-soarelui nu s-au înregistrat cantități semnificative de precipitații.

„Cu părere de rău, în zona noastră, precipitații productive nu au fost. Floarea-soarelui, fiind puțin mai rezistentă la secetă, arată un pic mai bine. Cred că foarte mult contează premergătorii. Acolo unde floarea-soarelui a fost semănată după grâu, situația este un pic mai bună, dar acolo unde a fost semănată după porumb sau sfecla de zahăr starea culturilor este dezastruoasă. În ceea ce ține de porumb e catastrofal”, a spus Popov.

La începutul lunii august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că urmare a secetei hidrologice, din suprafața totală de porumb de circa 338 de mii de ha, doar 6% erau într-o stare bună, 28% erau într-o stare satisfăcătoare și 66% din suprafața de porumb erau evoluate ca nesatisfăcătoare.

Cât privește cultura de floarea-soarelui, suprafețele agenților economici erau evoluate ca fiind în stare bună în proporție de 8%, 43% – satisfăcătoare și alte 49% – nesatisfăcătoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: