Максим Андреев/NewsMaker

Diacov propune rescrierea textului Constituției: „Ne-ar permite să eliminăm ambiguitățile”

Președintele de onoare al Partidului Democrat (PDM) Dumitru Diacov propune rescrierea textului Constituției, în loc de introducerea unor simple modificări. Potrivit acestuia, inițiativa ar permite eliminarea ambiguităților atât din Legea Supremă, cât și din parctica executărilor prevederilor constituționale.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Dumitru Diacov a scris că deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la modificările preconizate în textul Constituției. Președintele de onoare al PDM preconizează că acestea vor fi tot mai multe, cu timpul.

„Unii vor dori să introducă unele schimbări, iar alții – altele. O mare problemă sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii. Din aceste motive, cred că mai bine ar fi să scriem un nou text al Constituției, care să ia în considerație atât experiența acumulată în acești ani, cât și greșelile comise. Asta ar permite să reașezăm instituțiile statului în așa fel, ca ele să fie cât se poate de eficiente, să eliminăm ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”, a explicat Diacov.

https://www.facebook.com/dumitru.diacov.3/posts/3515544281811675

Amintim că, pe 30 iulie, președintele Igor Dodon a semnat un decret privind crearea unei comisii pentru reforma constituțională. Potrivit șefului statului, din componența comisiei „fac parte reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile din Republica Moldova”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Trump, după discuția cu Putin: „Nu am obținut niciun progres”. Ucraina, atacată masiv la scurt timp

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că nu a obținut niciun progres în încercarea de a pune capăt războiului din Ucraina, în urma unei noi convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin. La scurt timp după această a șasea discuție oficială dintre cei doi, de la începutul anului, Ucraina a fost ținta celor mai intense atacuri aeriene din acest an.

„A fost o discuție destul de lungă. Am vorbit despre multe subiecte, inclusiv despre Iran și, bineînțeles, despre războiul din Ucraina. Nu sunt mulțumit… Nu am obținut niciun progres în discuția de azi cu el”, le-a spus Trump jurnaliștilor pe baza aeriană „Andrews” din Washington, potrivit The Moscow Times.

La doar câteva ore după această declarație, Forțele Armate Ruse au atacat Ucraina cu 39 de drone și 11 rachete, inclusiv de tip „Kinzhal” și „Iskander”. Dintre cele 550 de ținte, forțele ucrainene au reușit să doboare 478, însă Kievul a fost puternic lovit.

Potrivit primarului capitalei Ucrainei, nouă rachete și peste 60 de drone au vizat opt zone din oraș. În urma atacului, cel puțin 23 de persoane au fost rănite, 14 dintre ele fiind spitalizate. Bilanțul ar putea crește, precizează autoritățile ucrainene.

Comentând pentru prima dată informațiile privind suspendarea livrărilor de arme către Ucraina, Trump a ținut să asigure că Washingtonul continuă să sprijine Kievul. „Lucrăm cu ei și încercăm să îi ajutăm”, a declarat el, dar a avertizat că SUA trebuie să-și reechilibreze propriile stocuri de armament. „Biden a secătuit complet țara noastră. Acum trebuie să ne asigurăm că avem destule arme și pentru noi”, mai scrie The Moscow Times.

Cea mai recentă convorbire între Trump și Putin, cea de-a șasea de la revenirea republicanului la Casa Albă, a avut loc pe 3 iulie. Potrivit consilierului rus Iuri Ușakov, discuția a durat aproape o oră. Trump a pledat pentru încetarea rapidă a ostilităților, în timp ce Putin a reafirmat că Rusia va continua să urmărească „eliminarea cauzelor profunde ale războiului din Ucraina”.

Convorbirea a avut loc pe fondul unei pauze temporare în livrările de armament american către Ucraina, cauzată de o revizuire a stocurilor de către Pentagon. Deși Departamentul de Stat a subliniat că pauza este parțială, unele surse din Ucraina citate de The Economist susțin că blocajul afectează toate tipurile de asistență militară. La Kiev, măsura a fost percepută ca o presiune politică a administrației americane.

Potrivit Financial Times, Donald Trump urmează să discute pe 4 iulie cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la ajutorul militar pe care SUA este dispusă să-l acorde Ucrainei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: