5tv.cdnvideo.ru

Diferendul transnistrean, discutat de oficiali moldoveni cu ambasadorul special al președintelui în exercițiu al OSCE

Viceprim-ministrul Oleg Serebrian s-a întâlnit, pe 21 februarie, cu ambasadorul cu misiuni speciale al Președinției în exercițiu a OSCE din partea Poloniei, Artur Dmochowski. Oficialul a fost însoțit de ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk și șeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch.

În cadrul discuțiilor s-a efectuat un schimb de opinii pe un șir de subiecte actuale ce vizează problematica transnistreană și abordările Chișinăului pe marginea acestora. A fost reiterată deschiderea participării la o nouă rundă de negocieri în formatul ,,5+2” și antrenării într-un dialog interactiv la lucrările următoarei conferințe bavareze pentru promovarea măsurilor de întărire a încrederii.

O întrevedere cu Trimisul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE a avut și vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi, care, de asemenea, a salutat o eventuală rundă de negocieri în formatul 5+2, pe agenda căreia să se regăsească subiecte de actualitate.

„Printre priorități figurează libertatea circulației, accesul la terenurile agricole, domeniul educației, al telecomunicațiilor și asigurarea respectării drepturilor omului”, a adăugat vicespeakerul Legislativului.

Popșoi a menționat și reluarea discuțiilor în vederea distrugerii sau retragerii munițiilor din depozitele de la Cobasna.

În cadrul întrevederii, vicespeakerul Parlamentului și-a exprimat ferma încredere că, pe parcursul anului curent, cu eforturi comune, se va reuși dinamizarea dialogului în cadrul negocierilor politice și avansarea în procesul de reglementare transnistreană.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: