Diferendul transnistrean, în atenția UE. Subiectul, abordat de Oleg Serebrian, Jānis Mažeiks și Dorota Dlouchy-Suliga
Full Article 2 minutes read

Diferendul transnistrean, în atenția UE. Subiectul, abordat de Oleg Serebrian, Jānis Mažeiks și Dorota Dlouchy-Suliga

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a întâlnit astăzi, 24 octombrie, cu reprezentanta Uniunii Europene în procesul de reglementare transnistreană, șefa interimară a Departamentului pentru Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, Dorota Dlouchy-Suliga, și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks. Potrivit unui comunicat emis de Biroul de reintegrare, principalul subiect abordat a fost diferendul transnistrean.

Conform sursei citate, oficialii au abordat un spectru larg de subiecte ce vizează activitatea formatelor de negocieri privind reglementarea transnistreană, subiectele actuale de pe agenda dialogului, prioritățile Chișinăului în domeniul politicilor de reintegrare a țării, fiind enunțate în acest sens problema respectării drepturilor omului în raioanele de est ale țării, accesul la terenurile din raionul Dubăsari, funcționarea în bune condiții a școlilor cu predare în limba română, eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații.

„A fost menționat rolul important al Uniunii Europene în stimularea procesului de reglementare și în implementarea inițiativelor de consolidare a încrederii, rol care devine și mai primordial în contextul promovării agendei de integrare europeană a Republicii Moldova care e necesar să avanseze în paralel cu obiectivul strategic de reintegrare a țării”, anunță sursa citată.

Conform sursei citate, în cadrul întrevederii, vicepremierul a enunțat măsurile întreprinse de autoritățile Republicii Moldova pentru a gestiona eficient situațiile de criză curente (energetică, economică, de securitate regională), precum și importanța menținerii canalelor de comunicare stabilite pentru a identifica soluții viabile la problemele urgente ce preocupă populația de pe ambele maluri ale Nistrului.

Totodată, s-a evocat deschiderea Chișinăului pentru a participa la o nouă întrevedere de lucru a reprezentanților politici și interesul de a continua discutarea temelor de actualitate pe platforma tehnică de dialog a experților de profil.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: