Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (PDA), Dinu Plîngău, a înregistrat un proiect de hotărâre privind prelungirea mandatului comisiei speciale de anchetă privind investigarea tentativei de puci anticonstituțional. Într-o conferință de presă care a avut loc miercuri, 5 februarie, acesta a anunțat că i s-a creat impresia că anumiți deputați nu își doresc ca raportul să fie prezentat în parlament. În cazul în care mandatul nu va fi prelungit, Plîngău susțin că intenționează să prezinte o sinteză proprie a activității sale din cadrul comisiei.
„Membrii comisiei și-au exercitat atribuțiile demn, au investigat pe bune această faptă care a avut loc între 7-14 iunie, însă ulterior, din cauza voinței anumitor deputați, activitatea a fost îngreunată. S-au schimbat președinți de comisie, a fost o perioadă în care comisia nu a activat. Presupun că nu se dorește ca raportul să fie prezentat în plen. Ca ultimă speranță de a ne încadra în termenul legal, astăzi voi înregistra proiectul de hotărâre cu privire la prelungirea mandatului, astfel ca comisia să poată prezenta raportul în plen și să fie votat. Acolo sunt informații foarte interesante, inclusiv despre fapte care ies din câmpul legal al unor persoane care se aflau în funcții de conducere la acea perioadă”, a menționat Plîngău.
Totodată, deputatul susține că unele instituții nu au dorit să îi ofere acces la informațiile secretizate.
„S-a tergiversat foarte mult prezentarea acelor documente, mie personal, iar când mi-au fost prezentate, lipseau anexele în care, consider eu, se conțineau informații care ar putea incrimina anumite persoane”, a precizat parlamentarul.
Acesta a mai spus că în cazul în care termenul de activitate al comisiei nu va fi prelungit, el va prezenta o sinteză proprie. Plîngău speră, totuși, că solicitarea sa va fi satisfăcută.
„De ce insist pentru revenirea în câmpul legal, pentru ca astfel, inclusiv eu, în calitate de membru al comisiei, voi putea să solicit să fie desecretizate mai multe documente la care am avut, la o parte acces, inclusiv care conțin informații pe care societatea civilă din Republica Moldova trebuie să le cunoască”, a precizat acesta.
Amintim că Comisiei de anchetă privind tentativa de puci anticonstituțional a fost constituită pe 18 iunie 2019. Aceasta a investigat acțiunile Partidului Democrat din Moldova din perioada 7-14 iunie 2019.
Fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, a dispus inițierea unei cauza penale pe faptul uzurpării puterii în stat de către Partidul Democrat. De asemenea, pe 8 iunie 2019, cu votul a 61 de deputați socialiști și celor din blocul ACUM, Republica Moldova a fost declarat stat capturat, iar aleșii poporului au exprimat vot de neîncredere Curții Constituționale.