Diplomatul rus, declarat persona non-grata după ce Rusia a organizat alegeri în Transnistria, a părăsit Moldova
Full Article 2 minutes read

Diplomatul rus, declarat persona non-grata după ce Rusia a organizat alegeri în Transnistria, a părăsit Moldova

Diplomatul rus, declarat de Chișinău pe 19 martie persona non-grata, după ce Moscova a organizat alegeri prezidențiale în regiunea transnistreană fără acordul Chișinăului, a părăsit Republica Moldova. Cel puțin asta scrie agenția pro-Kremlin TASS, cu referire la un răspuns al Ambasadei Rusiei la Chișinău.

„Acest angajat al ambasadei a plecat din Moldova”, a declarat serviciul de presă al Ambasadei Rusiei la Chișinău pentru TASS.

Contactat de NM pentru un comentariu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău, Filip Cojocaru, nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile publicate de TASS. Potrivit lui, diplomatul rus a avut la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi Moldova, din momentul în care a fost declarată persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre.

***

Amintim, pe 19 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasnețov a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Potrivit Chișinăului, diplomatului rus „i-a fost exprimat protestul în legătură cu organizarea alegerilor prezidențiale din Federația Rusă, pe 17 martie, pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova, contrar poziției autorităților moldovenești”. În acest context, lui Vasnețov „i-a fost înmânată nota prin care un colaborator al Ambasadei a fost declarat persoană indezirabilă (non grata) pe teritoriul Republicii Moldova și urmează să părăsească țara”, anunța MAE.

Pe 19 martie, după ce a fost convocat la Ministerul de Externe, ambasadorul Federației Ruse în Moldova, Oleg Vasnețov, a spus că decizia Moldovei de a declara „persona non grata” un diplomat rus de la Chișinău „nu va rămâne fără răspuns”. Diplomatul a declarat atunci că expulzarea „slăbește potențialul și funcționalitatea misiunii diplomatice”.

La rândul său, purtătoarea de cuvânt a MAE-ului rus, Maria Zaharova, a numit expulzarea diplomatului o „parte a campaniei anti-ruse, îndreptată spre distrugerea completă a relațiilor ruso-moldovenești”. Potrivit ei, dacă nu s-ar fi deschis secții de vot, rușii din regiunea transnistreană „ar fi fost lipsiți de posibilitatea de a-și exercita unul dintre drepturile fundamentale ale omului – votul în cadrul democrației”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: