Litvinenco în parlament
Максим Андреев, NewsMaker

Directorul CNA ar putea fi demis. Ministrul Justiției: „Fii bun și pleacă”

Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Ruslan Flocea, cel mai probabil, va fi demis. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul ediției din 24 august a emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova. 

Sergiu Litvinenco susține că directorul CNA a fost numit în această funcție pe criterii politice, fiind promovat de Partidul Socialiștilor (PSRM) și de către ex-președintele țării, Igor Dodon.

„Nu am nimic cu domnul Flocea, aproape că nu îl cunosc. În situația în care obții un mandat pe baza de încredere politică acordată de cineva, fii bun și pleacă în momentul în care acel partid pierde puterea politică, nu te mai ține de funcție. Domnul Flocea a fost propulsat în funcția de director al CNA grație faptului că era exponentul PSRM-ului și a lui Igor Dodon, toată lumea știe asta”, a precizat Litvinenco.

Ministrul Justiției a adăugat că concursul prin care Flocea a fost numit director al CNA ar fi fost trucat.

„Acel concurs a fost viciat. Noi am aprobat un regulament, acolo erau punctaje pentru mai multe criterii și unul dintre ele era diploma de studii superioare. De exemplu, un candidat a demonstrat diploma, însă cel puțin un membru al Comisiei juridice de la PSRM a notat candidatul cu zero puncte. Ce înseamnă un concurs? Că niște membri obiectivi au în față niște criterii și oferă niște punctaje obiective”, a argumentat politicianul.

Potrivit ministrului Justiției, directorul CNA va fi supus unei evaluări, iar în urma acesteia, cel mai probabil, va fi demis.

„Acum, ce se va întâmpla cu domnul Flocea? Conform acestei legi, el va fi supus unei evaluări mai simple decât cea în cazul procurorului general, prin prisma funcției Parlamentului de a exercita controlul asupra acestei instituții. Comisia juridică va face această evaluare și va veni cu un verdict. Iar eu cred că va fi în sensul eliberării din funcție a domnului Flocea, având în vedere că sunt puține rezultate la CNA”, a conchis Litvinenco.

***

Pe 24 august, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, legea cu privire la CNA. Aceasta prevede că directorul instituției va putea fi numit de către Legislativ – prin votare simplă și nu în urma unui concurs. Conducerea instituției a criticat noua procedură de numire a directorului CNA și susține că aceasta „contravine actelor normative naționale și internaționale în domeniul anticorupție” și va contribui „la slăbirea instituțională și subminarea independenței Centrului”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: