Directorul liceului „Gheorge Asachi” din Chișinău Boris Volosatîi va face parte din Camera Deputaților al Parlamentului României

După alegerile parlamentare din România, AUR (Partidul Alianța pentru Unirea Românilor) a obținut aproximativ 9% din voturile din Republica Moldova și peste 25% în total în diasporă. Astfel, moldoveanul Boris Volosatîi, care este primul pe lista din diasporă la Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare 2020 din partea AUR, ajunge deputat în Parlamentul României. 

Volosatîi a încercat de mai multe ori, pe parcursul anilor, să se implice în politică. Ultima încercare a fost anul trecut, la alegerile parlamentare din Republica Moldova, din februarie 2019. Boris Volosatîi a candidat independent în circumscripția uninominală nr. 33, în care majoritatea sufragiilor au fost obținute de liderul PPDA, Andrei Năstase.

Boris Volosatîi s-a născut la 16 iunie 1956, în comuna Purcari, raionul Ștefan Vodă. De 30 de ani este director al liceului teoretic „Gheorge Asachi” din Chișinău, dar are și afaceri în domeniul construcțiilor.

În urma alegerilor de pe 5 și 6 decembrie, datele Biroului Electoral Central de la București arată că PSD conduce, urmat de PNL și USR-PLUS.

AUR este un partid condus de co-președinții George Simion (cap de listă la Senat) și Claudiu Târziu (cap de listă la Camera Deputaților).

Amintim că în mai 2015, liderul mișcării unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a fost expulzat din Republica Moldova, însă decizia a fost anulată de instanță.

La 1 octombrie 2018 după o nouă acțiune de protest unionistă, Simion a fost expulzat din nou din Republica Moldova și a primit interdicția de a intra în țară pe un termen de cinci ani.

Potrivit ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, în Moldova au votat aproape 38 de mii de cetățeni români.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Cu Sens/Facebook

Vladimir Plahotniuc cere să fie extrădat în R. Moldova: Anunțul avocatului

Avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a anunțat că oligarhul, aflat în arest în Grecia, ar fi depus oficial o cerere prin care „acceptă necondiționat” să fie extrădat în Republica Moldova.

Cererea a fost adresată autorităților judiciare competente din Grecia și confirmă voința expresă a lui Vladimir Plahotniuc de a colabora în mod deschis cu procesul judiciar internațional, în vederea soluționării rapide și neîntârziate a procedurilor legale. Clientul nostru este gata să fie extrădat și este pregătit să facă uz de toate posibilitățile legale pe care le are la îndemână pentru a reveni în Republica Moldova”, a menționat avocatul într-o declarație publică.

Amintim că astăzi, Procuratura Generală nega informațiile potrivit cărora oligarhul Vladimir Plahotniuc ar fi acceptat să fie extrădat în R. Moldova.

Curtea de Apel din Atena, instanța competentă în examinarea procedurii de extrădare, a informat Procuratura Generală a țării noastre că numitul nu și-a exprimat consimțământul pentru extrădare în Republica Moldova”, se menționa într-un comunicat al Procuraturii.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Procuratura Generală a nunțat, pe 24 iulie, că a transmis autorităților din Grecia cererea oficială de extrădare a fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: