ion crudu

Directorul spitalului „Sfânta Treime”, suspendat din funcție. Acesta va conduce centrul de triere de la Moldexpo

Directorul Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, Ion Crudu, va conduce centrul de triere al pacienților aduși cu suspecție la COVID-19, care va fi amplasat la Moldexpo. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Documentul a fost publicat marți, 31 martie, de către premierul Ion Chicu. 

Astfel, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova a anunţat crearea Instituţiei Medico-Sanitare Publice (IMSP) Centrul COVID-19 Chișinău.

Potrivit hotărârii adoptate marți, Oleg Crudu va fi suspendat din funcția de director al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” pe perioada exercitării funcției de director al Instituţiei Medico–Sanitare Publice Centrul COVID–19. Acesta își va păstra salariul și restul drepturilor salariale de la locul de muncă de bază.

De asemenea, documentul mai prevede că autoritățile administrației publice locale din municipiul Chișinău vor asigura cu titlu gratuit acordarea tuturor serviciilor comunale necesare activității normale a Instituţiei Medico–Sanitară Publice Centrul COVID–19 Chișinău (servicii de salubritate, servicii de canalizare, servicii de aprovizionare cu apă caldă și rece, servicii de termoficare, alte servicii necesare).

Totodată, Agenția Proprietății Publice și Centrul Internațional de Expoziții “MoldExpo” vor asigura punerea la folosința Instituţiei Medico–Sanitară Publice Centrul COVID–19 Chișinău a tuturor bunurilor imobile aflate în cadrul complexului Centrul Internațional de Expoziții “MoldExpo”.

Totodată, ministrul Sănătății a precizat, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4 că persoanelor suspecte de infectare cu COVID-19 li se va aplica o brățară cu culoarea în funcție de gravitatea stării sale de sănătate, roșie fiind cea mai urgentă.

„Sunt foarte mulți medici de familie care nu consultă persoanele și nu le acordă ajutor în mod corespunzător, iar soluția este: apelați la 112. Iar noi avem o supra aglomerare de pacienți”, a explicat ministrul Sănătății.

Ulterior, persoanele care întrunesc cu adevărat simptomele de COVID-19 vor fi transferate de la centrul de triaj la spitalele disponibile. Iar cele care nu se încadrează în condițiile întrunite, vor fi tratate la domiciliu, sub observarea medicilor de familie.

În total, în cadrul centrului de triaj vor putea fi amenajate până la 3 mii de paturi pentru pacienții suspecți de infectare cu coronavirus.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: