cec.md

(DOC) CEC a împărțit banii pentru partide. Cât va primi fiecare formațiune politică din bugetul de stat și conform căror criterii?

CEC a stabilit cuantumul lunar al alocațiilor alocate de la bugetul de stat destinate partidelor politice pentru anul 2023. În total, pentru finanțarea partidelor, în acest an, au fost alocate aproape 50 mln lei. Cei mai mulți bani vor ajunge la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) – aproape 19 mln de lei. 

Comisia Electorală Centrală a stabilit, în cadrul ședinței de astăzi, cuantumul lunar al alocațiilor de la bugetul de stat, ce urmează a fi alocate partidelor politice pentru anul 2023. Prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei i-a fost alocată suma de circa 49,98 mln. lei pentru finanțarea partidelor politice, această sumă fiind mai mare cu circa 7 mln. lei comparativ cu anul 2022, iar majorarea se datorează creșterii părții de venituri a bugetului de stat.

Cine va primi cei mai mulți bani?

Cei mai mulți bani vor ajunge la PAS: 18,74 mln lei. Partidul Socialiștilor va primi 9,97 mln lei. Urmează fostul Partid Democrat (PDM), redenumit în Partidul Politic Partidul Social Democrat European – 4,81 mln. 

Partidul „ȘOR” urma să primească din buget 3,49 mln. Acestuia însă i-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de 6 luni în sumă de circa 1,74 mln. lei.

Platforma Demnitate și Adevăr va beneficia de 3,28 mln lei, iar Partidul Comuniștilor va primi 2.39 mln lei.

Totodată, în vederea executării unor hotărâri ale Comisiei Electorale Centrale, pentru încasarea contrar prevederilor legale a mijloacelor financiare, a fost suspendată plata alocației de la bugetul de stat către Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova până la atingerea sumei de 12 mii lei.

Cum sunt repartizați banii?

În conformitate cu prevederile legale, partidele au dreptul să primească alocații de la bugetul de stat, care se distribuie după cum urmează:

a) 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;

b) 30% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;

c) 15% partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale;

d) 7,5% partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

e) 7,5% partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în cadrul alegerilor locale;

f) 5% partidelor politice proporțional cu  numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare;

g) 5% partidelor politice proporțional cu  numărul de tineri aleși efectiv în cadrul    alegerilor locale.

Cuantumul alocației lunare proporțional performanțelor electorale

Astfel, în limita bugetului total alocat, prin hotărârea aprobată de CEC, a fost stabilit cuantumul alocației lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice, după cum urmează:

–  pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 0,85 lei;

– pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 0,43 lei;

– pentru fiecare vot valabil exprimat în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020 – 0,68 lei;

– pentru fiecare femeie aleasă efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 7809,48 lei;

– pentru fiecare femeie aleasă efectiv alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 75,83 lei;

– pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 13015,80 lei;

– pentru fiecare tânăr ales efectiv în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 – 123,29 lei.

Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise în acest scop de către partidele politice.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Igor Dodon

Dodon, Voronin, Tarlev și Vlah vor să candideze împreună la parlamentare: „Se înfăptuiește o dorință”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, președinta Partidului Republican „Inima Moldovei” (PRIM), Irina Vlah, președintele Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev, și președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), Vladimir Voronin, au anunțat pe 22 iulie, într-o conferință de presă, că planifică să participe împreună la alegerile parlamentare din toamnă. Cele patru formațiuni politice, care au viziuni pro-ruse, intenționează să creeze un bloc electoral.

Astăzi, la data de 22 iulie, se înfăptuiește o dorință pe care a avut-o foarte multă lume în acești ani – consolidarea forțelor de stânga și centru stânga pentru a identifica cea mai bună cale de participare în alegerile parlamentare din toamnă. Intenția noastră sinceră este să construim un bloc patriotic. Eu sper că noi, liderii și echipele partidelor, vom reuși să găsim limbă comună, să dăm dovadă de maturitate politică și să punem mai presus de ambițiile de partid interesul național al țării”, a declarat Igor Dodon.

Liderul socialiștilor a menționat că cele patru partide urmează să-și convoace organele de conducere, în vederea creării blocului electoral.

Politicianul a mai spus că formațiunile politice pledează au aceleași viziuni politice.

Noi în comun suntem stataliști, protejăm identitatea moldovenească, protejăm credința creștină, pledăm pentru neutralitate. Suntem suveraniști. În politica externă, noi dorim parteneriate echilibrate cu toate părțile și restabilirea relațiilor cu Federația Rusă. În rest toate acțiunile și orientările externe ale Republicii Moldova, trebuie reevaluate în conformitate cu interesul național al țării”, a declarat Dodon.

Totodată, liderii celor patru partide au refuzat să spună cum se va numi blocul electoral pe care vor să-l formeze sau cine vor fi candidații de pe lista acestuia. Igor Dodon a spus că vor vorbi despre aceste lucruri ulterior.

Amintim că inițiativa privind unirea partidelor pro-ruse pentru alegerile parlamentare a început să fie tot mai discutată după ce, în luna iunie, jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco, alături de fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, au lansat platforma „Pentru Moldova”. Scopul declarat al acesteia a fost aducerea formațiunilor pro-ruse împreună pentru a învinge Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate la scrutinul din toamnă. Ulterior, Igor Dodon, Irina Vlah, Vladimir Voronin și Vasile Tarlev au anunțat că sunt de acord cu faptul că opoziția ar trebui să se unească și au declarat de mai multe ori că poartă discuții despre o potențială creare a unui bloc electoral.

Totodată, reprezentanții PSRM, PCRM, PRIM și „Pentru Viitorul Moldovei” au început să fie surprinși tot mai des împreună. În pofida invaziei ruse la scară largă din Ucraina, aceștia au efectuat, de asemenea, mai multe vizite în Rusia, unde avut întrevederi cu oficiali ruși, printre care și vicepremierul Guvernului de la Moscova, Alexandr Novak.

***

Amintim că alegeri parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: