(DOC) Cod vestimentar și cote. Adunarea Populară a Găgăuziei a introdus noi reguli pentru mass-media

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) a introdus acreditarea și reguli pentru jurnaliștii care pot participa la ședințele APG. În special, reprezentanții presei vor putea intra în sala de ședințe numai cu permisiunea președintelui, vor fi nevoiți să respecte codul vestimentar de afaceri și, la cererea APG, vor fi nevoiți să prezinte materiale publicate și transcrierile complete ale emisiunilor lor. Directorul executiv al Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, într-un interviu acordat pentru NM, a numit regulamentul de acreditare „un act ilegal”.

Conform regulamentului adoptat privind acreditarea reprezentanților mass-media în cadrul APG, cameramanii și fotografiile vor primi o acreditare unică.

Mai mult, jurnaliștii acreditați nu au dreptul de a se amesteca în activitățile AP, iar un jurnalist lipsit de acreditare va putea obține din nou acreditarea abia după un an.

Totodată, responsabilii din cadrul APG pot stabili o cotă (standarde) pentru acreditarea reprezentanților mass-media pentru un anumit eveniment de întâlnire. Acestea sunt doar câteva dintre noile reguli.

Un reprezentant media acreditat trebuie:

  • să respecte drepturile, interesele legitime, onoarea și demnitatea deputaților și angajaților APG ai diviziilor sale structurale în cursul activităților lor profesionale;
  • să respecte regulile de conduită stabilite prin prezentul Regulament, precum și ținuta de afaceri. (este interzisă intrarea în clădire în papuci, tricouri, pantaloni scurți și trening);
  • să intre în sala de ședințe a APG numai cu permisiunea președintelui de ședință sau a unei persoane autorizate de acesta;
  •  să respecte ordinea în timpul ședințelor APG și să respecte ordinele președintelui ședinței;
  •  să facă distincția clară între fapte și ceea ce constituie opinii, versiuni sau presupuneri, atunci când difuzează informațiile;
  • nu se permite filmarea sau fotagrafierea în moduri care interferează cu desfășurarea evenimentului;
  • la solicitarea Direcției pentru Comunicare și Sprijin Informațional al Adunării Populare, să depună materiale publicate, precum și o transcriere completă a emisiunilor acestora care au fost difuzate;
  • să corecteze eroarea (dacă este necesar, să-și ceară scuze), dacă a difuzat informații eronate, false sau distorsionate.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, într-un in NM, a numit regulamentul de acreditare „un act ilegal”.

„Sper ca Cancelaria de Stat să protesteze, iar APG să anuleze și să adopte un alt regulament. Deși nu înțeleg de ce APG are nevoie de acreditarea jurnaliștilor. […] Aceasta este o încercare de a refuza accesul jurnaliştilor incomozi”, a spus Macovei.

El a adăugat că reglementările sunt „antidemocratice”.

„Acest lucru indică faptul că APG vrea să scrie despre ei, ca „despre morți, fie bine, fie deloc. Cine va evalua dacă materialele corespund sau nu realității? Se transformă într-un cenzor”, a spus expertul, adăugând că acest lucru ar putea duce la autocenzură din partea mass-media.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

CEC sesizează Ministerul Justiției: patru partide riscă limitarea activității sau dizolvarea

Comisia Electorală Centrală (CEC) a constatat, în cadrul ședinței din 19 iulie, că 58 de formațiuni politice din totalul de 66 au prezentat în termen rapoartele privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025. Totodată, CEC a decis să sesizeze Ministerul Justiției despre încălcările repetate privind finanțarea activității partidelor politice comise de către Partidul Socialist din Moldova, Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, Partidul Conservator și Partidul Politic „Şansă”.

Potrivit CEC, Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a depus raportul cu depășirea termenului. Alte șapte formațiuni politice nu au prezentat raportul privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2025:

  • Partidul Socialist din Moldova
  • Partidul Conservator
  • Partidul Politic „Șansă”
  • Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei
  • Partidul Politic „FENIX MOLDOVA”
  • Partidul Regiunilor din Moldova (dizolvat)
  • Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” (dizolvat)

CEC menționează că Partidul Socialist din Moldova a transmis raportul pe suport de hârtie, semnat de o persoană neconfirmată oficial ca trezorier, iar Partidul Politic „Șansă” a trimis documentul cu întârziere, tot în format fizic, fiind semnat electronic doar de președintele partidului – ceea ce contravine prevederilor legale.

În acest context, CEC a decis să sesizeze suplimentar Ministerul Justiției cu privire la încălcările repetate comise de patru formațiuni, pentru anexarea la probatoriul existent în cadrul litigiilor aflate pe rolul instanțelor de judecată a constatărilor făcute de CEC:

  • Partidul Socialist din Moldova și Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei – în vederea limitării activității acestora;
  • Partidul Conservator și Partidul Politic „Șansă” – în vederea dizolvării.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: