(DOC) CSJ a respins recursul avocaților Marinei Tauber. Judecătorii au menținut decizia privind excluderea din cursa electorală
Full Article 2 minutes read

(DOC) CSJ a respins recursul avocaților Marinei Tauber. Judecătorii au menținut decizia privind excluderea din cursa electorală

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a menținut decizia Curții de Apel Bălți și a Judecătoriei Bălți, cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral. Hotărârea a fost publicată în seara de 5 decembrie. 

„Recursul depus de concurentul electoral Partidul Politic ,,Şor” și candidatul acestuia la funcția de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, se declară inadmisibil. Încheierea este irevocabilă”, se arată în încheierea semnată de președintele completului, judecătorul Maria Ghervas și judecătorii Nina Vascan și Victor Burduh.

În dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Membrii CEC au susținut o conferință de presă. Aceștia au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

Avocații Marinei Tauber au declarat că se vor adresa la Curtea Supremă pentru Drepturile Omului (CEDO), dacă CSJ nu va emite o decizie în favoarea sa.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: