(VIDEO) Membrii CEC ar trebui să-și dea demisia de onoare? Reacția președintei instituției
Full Article 2 minutes read

(VIDEO) Membrii CEC ar trebui să-și dea demisia de onoare? Reacția președintei instituției

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) susțin că nu consideră că ar trebui să demisioneze în urma organizării alegerilor locale din această toamnă. Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței de presă din 5 decembrie.

„Demisia de onoare poți să o soliciți atunci când este vorba despre admiterea unei încălcări, ori ceea ce avem noi la această etapă – nu este absolut nicio încălcare”, a răspuns Pavel Postica.

La rândul său, președinta CEC Angelica Caraman a menționat: „Legislația la acest capitol este una foarte exactă și explicită și prevede art. 75 pentru nedeclararea mijloacelor financiare sau depășirea plafonului, dar accentuez: nedeclararea mijloacelor financiare, fapt constatat… În cazul în care organul electoral nu ar fi reacționat, iată atunci cred că eram în fața unei inacțiuni din partea organului electoral. Or noi am aplicat exact legea”.

Iar membrul CEC Alexandru Musteață a declarat: „Toată lumea confundă și are impresia că CEC ia toate deciziile în această țară. CEC activează în limitele competențelor sale, dar mai sunt și instanțele de judecată. CEC a solicitat instanțelor de judecată, care după ore întregi în ședință au analizat toate documentele și au emis deciziile. Nu văd care e eșecul organizării alegerilor, pentru că în alte localități acestea se desfășoară”.

Amintim că, în dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate. Deocamdată nu este clar dacă Tauber va putea candida peste câteva săptămâni, când va fi organizat un nou scrutin.

Totuși, astăzi, va fi organizat turul doi al alegerilor locale noi pentru funcția de primar doar în 5 localități din țară: satul Opaci, raionul Căușeni, comuna Hârtop, raionul Cimișlia, orașul Cupcini, raionul Edineț, satul Bălceana, raionul Hâncești și comuna Cneazevca, raionul Leova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: