DOC Maia Sandu a promulgat modificările la Codul electoral, care interzic echipei lui Șor să candideze la alegeri
Full Article 2 minutes read

DOC Maia Sandu a promulgat modificările la Codul electoral, care interzic echipei lui Șor să candideze la alegeri

Președinta Republicii Moldova a promulgat, pe 4 octombrie, modificările propuse și votate, în aceeași zi, de partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la Codul electoral, care interzic membrilor fostului Partid „ȘOR” să candideze la alegerile locale din 5 noiembrie. Decretul a fost făcut public de instituția prezidențială.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat în dimineața zilei de 4 octombrie că Parlamentul va opera noi modificări la Codul Electoral, care să pună în acord cadrul normativ cu considerentele Curții Constituționale. Inițiativa a venit după ce, în ajun, pe 3 octombrie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.(e) din Codul electoral – propus și votat anterior de PAS în Parlament, prin care se interzicea echipei ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional, de a participa la alegeri. „Vorbim aproximativ de 60-70 de persoane”, a precizat deputata, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Acum, Codul electoral a fost completat cu prevederi în baza cărora persoanele nu pot fi admise în calitate de concurent la alegeri. Printre acestea sunt persoanele „bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument la declararea neconstituțională a partidului politic” sau care „au realizat nemijlocit acțiuni are au constituit argumente reținute în hotărârea Curții Constituționale de declarare neconstituțională a partidului politic”.

Proiectul de lege a fost votat în prima și în a doua lectură în aceeași zi în care a fost propus – pe 4 octombrie. Pentru și-au dat votul 58 de deputați PAS. Opoziția, formată din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și deputații din fostul partid „ȘOR”, au boicotat ședința. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: