DOC Trotinetele ajung, în premieră, în Regulamentul circulației rutiere. Cum și unde (NU) vor putea circula

Regimul bicicletelor și în mod special al trotinetelor va fi reglementat. Guvernul va aproba miercuri un proiect de modificare a Regulamentului circulației rutiere. Potrivit documentului, trotinetele vor fi considerate vehicule, iar dacă vor avea motor electric până la 500 de W nu vor necesita permis de conducere.

Astfel,  trotinetele  electrice  vor  putea  circula  doar  pe  pistele  special  amenajate (pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există,  circulația lor este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă autovehiculelor  este  de  50  km/h.

Trotinetele nu vor putea circula pe trotuare. Doar copiii până la 16 ani o pot face. Dacă trotineta are motor de peste 500 W se consideră a fi ciclomotor și conducătorul ei va avea nevoie de permis din categoria AM.

Trotinetele electrice nu vor putea circula pe drumurile naționale unde viteza este de peste 50 km/h. De asemenea, șoferul nu are voie să folosească în timpul deplasării căștile sau telefonul. Potrivit documentului pregătit pentru aprobare, casca devine obligatorie si pentru cicliștii care merg pe drumurile unde este permisa mai mult de 50m/h.

Un  alt  element  notoriu  al  prezentului  proiect  îl  constituie  faptul  promovării politicilor  de  reducere  a  vitezei la 30 km/h în zonele cu flux sporit de participanți vulnerabili la trafic. Zonele cu flux sporit de participanți vulnerabili includ: adiacentele instituțiilor  de  învățământ,  spitale,  parcuri,  centre  istorice  ale  orașelor  precum  și intersectarea  fluxurilor.  În acest context gestionarea vitezei reprezintă un set măsuri pentru limitarea efectelor negative ale vitezelor excesive și inadecvate în sistemul de transport”, se arată în proiect.

Scopul  principal  al  modificărilor  constă  în  reducerea  procentuală  treptată  a numărului deceselor și a răniților grav, printr-o îmbinare de măsuri de siguranță rutieră pasivă și activă cu privire la factorul vehicul, precum și în îmbunătățirea infrastructurii rutiere  și a comportamentului  participanților  la  trafic  prin  educație,  prin  creșterea gradului de conștientizare, acordarea de licențe,  precum  şi  prin  respectarea reglementărilor de circulație.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: