DOC Un consilier municipal al Platformei DA a atacat CNESP în judecată și cere anularea deciziei privind lecțiile online
Full Article 2 minutes read

DOC Un consilier municipal al Platformei DA a atacat CNESP în judecată și cere anularea deciziei privind lecțiile online

Consilierul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) Ruslan Verbițchi a atacat în judecată decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) prin care toți elevii au fost obligați să învețe în regim online.

Consilierul municipal și avocatul acestuia, Iulian Rusanovschi, susțin că hotărârea prin care s-a dispus suspendarea cursurilor cu prezență fizică în instituțiile de învățământ restricționează în mod abuziv accesul la educație.

Această hotărâre o considerăm ilegală, abuzivă și adoptată prin depășirea atribuțiilor legale, deoarece a fost adoptată în contradictoriu cu prevederile normelor constituționale, lezând grav drepturile fundamentale ale cetățenilor și instituind măsuri restrictive aberante, dar și neconstituționale”, au argumentat aceștia.

Verbițchi solicită judecătorilor suspendarea punctului 2 al Hotărârii CNESP din 20 ianuarie și anularea/revocarea parțială a punctului 3. De asemenea, se solicită prezentarea informației cu privire la numărul de copii, la nivel național, obligați să învețe online, numărul copiilor din clasele 1-12 din familii monoparentale, numărul de elevi infectați cu tulpina Omicron a coronavirusului.

De asemenea, consilierul municipal vrea să știe câți dintre elevi au primit dispozitive electronice conectate la internet, pentru a putea învăța online, dar și numărul de decese în rândul elevilor, înregistrate în perioada 2015-2022, precum și temeiurile științifice și de profil care au stat la baza impunerii educației în regim online.

Amintim că, prin decizia CNESP care a intrat în vigoare pe 22 ianuarie, au fost luate mai multe decizii menite să reducă numărul de infectări cu COVID-19. Printre acestea se numără și învățarea în regim online a elevilor și studenților (cu excepția celor de la medicină). Lista completă a măsurilor aplicate, care vor fi în vigoare până pe 20 februarie, o puteți găsi AICI.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: