Nadejda Coptu/NewsMaker

DOC Unele instituții media din Moldova ar putea primi bani de la stat. Ce condiții vor trebui să întrunească

De-a lungul anilor au existat mai multe inițiative de a legifera mecanisme de susținere financiară a presei. Toate s-au soldat însă cu insucces, susține Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Reprezentanții Centrului au declarat că un nou proiect de lege, care nu a fost înregistrat în Parlament deocamdată, ar putea remedia această situație.

Potrivit autorilor documentului, crearea unui fond de sprijinire a presei a devenit acută, în special, în contextul crizelor provocate de pandemie și de războiul din Ucraina. Inițiativa are printre scopuri dezvoltarea pluralismului mediatic, sprijinirea proiectelor media, fortificarea independenței editoriale și economice, au menționat reprezentanții CJI.

Potrivit documentului, principala instituție responsabilă de implementarea acestei legi va fi Ministerul Culturii, care ar urma să lanseze concursuri pentru oferirea subvențiilor.

Printre cele mai importante atribuții ale Ministerului se regăsesc:

  • aprobarea anuală a listei domeniilor prioritare pentru subvenționarea instituțiilor mass-media și asigurarea publicării acesteia pe pagina web a ministerului;
  • organizarea și desfășurarea concursului pentru solicitanții de subvenții din Fondul de subvenționare în domeniul mass-media;
  • aprobarea rezultatelor concursurilor și a listei beneficiarilor subvențiilor;
  • elaborarea și aprobarea procedurii de desemnare a beneficiarilor, alocarea și distribuirea mijloacelor fondului, monitorizarea și evaluarea utilizării subvențiilor alocate instituțiilor mass-media;
  • elaborarea și aprobarea procedurii de introducere în Lista de interdicție a beneficiarilor și, după caz, de excludere din aceasta.

Instituțiile media care ar putea participa la concursul pentru alocarea subvențiilor fondului trebuie să întrunească mai multe condiții, printre acestea:

  • să fie înregistrate în Registrul public al instituțiilor mass-media, care ar urma să fie ținut de Agenția Servicii Publice;
  • să respecte prevederile Codului deontologic al jurnalistului din Republica Moldova;
  • să-și desfășoare activitatea în domeniu de cel puțin un an;
  • la data depunerii dosarului de participare în concurs, să nu aibă restanțe la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național și să nu se afle în procedură de insolvabilitate sau procedură de lichidare;
  • să nu fi fost sancționate pe parcursul ultimului an calendaristic de Consiliul Audiovizualului pentru încălcarea repetată a prevederilor Codului serviciilor media audiovizuale cu amendă de 10.000 de lei și mai mult, iar în privința lor să nu existe decizii de constatare a încălcării grave a prevederilor Codului.

Nu vor putea beneficia de subvenții următorii subiecți:

  • furnizorii publici de servicii media audiovizuale;
  • instituțiile mass-media finanțate din bugetul public;
  • instituțiile mass-media departamentale;
  • publicațiile periodice cu caracter publicitar și/sau erotic;
  • instituțiile mass-media fondate de partidele politice.

Potrivit CJI, mijloacele financiare ale fondului constituie echivalentul a 1/3 din bugetul furnizorului public național de servicii media pentru anul în care este preconizată alocarea subvențiilor. De exemplu, în 2023, bugetul TRM constituie 144 de milioane de lei. Acestea se aprobă prin Legea anuală a bugetului de stat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dorin Recean, întrevedere cu omologul său bulgar: „Împreună, construim un viitor european”

Premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova, care a început cu o întrevedere la Chișinău cu omologul său Dorin Recean. Cei doi șefi de guvern au discutat despre aprofundarea relațiilor de parteneriat și prietenie dintre cele două state, sprijinul pentru parcursul european al Moldovei, proiectele comune și extinderea cooperării bilaterale.

„Moldova a devenit acasă pentru mii de familii de origine bulgară. Împreună, construim un viitor european. Viitorul Moldovei înseamnă și viitorul etnicilor bulgari din Taraclia. Și este un viitor european, unde fiecare cetățean, fiecare comunitate are șansa de a trăi în libertate, demnitate și bunăstare. Unde diversitatea este respectată”, a subliniat premierul Dorin Recean.

La rândul său, prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, a remarcat cooperarea strânsă dintre statele noastre și sprijinul pentru drumul european al Republicii Moldova.

„Relațiile noastre se bazează pe trei aspecte fundamentale: viitorul comun european, valorile împărtășite și relațiile cu comunitatea bulgară, care reprezintă un punct de plecare pentru noi realizări”, a spus premierul Rossen Jeliazkov.

Cei doi oficiali au subliniat că parteneriatul bilateral se materializează prin proiecte concrete în domenii cu impact direct pentru oameni – educație, cultură, infrastructură, energie și dezvoltare comunitară. 

O colaborare de succes se atestă în domeniul educației, astăzi urmând să fie semnat acordul prin care Universitatea din Taraclia devine filiala Universității din Bulgaria – prima instituție de învățământ superior bulgară deschisă în afara Bulgariei. 

În context, premierul Rossen Jeliazkov a subliniat că Bulgaria va sprijini consecvent parcursul european al Republicii Moldova, va împărtăși din experiența sa de aderare la UE și va întări colaborarea bilaterală pentru a combate amenințările comune.

Duminică, 27 iulie, prim-ministrul Dorin Recean l-a primit pe omologul său bulgar la Casa Guvernului.

Ulterior, oficialii vor merge în raionul Taraclia, unde vor avea o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale. De asemenea, șefii guvernelor de la Chișinău și Sofia vor participa la ceremonia de semnare a Acordului prin care fosta Universitate din Taraclia devine filiala Universității „Angel Kanchev” din Ruse, Bulgaria.  

Luni, 28 iulie, premierul Bulgariei, Rossen Jeliazkov, va avea întrevederi cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu șeful Legislativului, Igor Grosu. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: