Colaj NM

DOC Vlad Filat, scrisoare către Maia Sandu despre „cea mai gravă problemă” din Moldova

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) Vlad Filat i-a adresat o scrisoare deschisă șefei statului Maia Sandu. Acesta susține că „la moment, nu există problemă mai gravă pentru Republica Moldova decât depopularea”. Astfel, el i-a solicitat președintei să recunoască drept prioritate națională soluționarea acestei probleme. „Un prim pas în acest sens ar fi crearea unui Consiliu naţional”, a menționat Filat în scrisoare. 

Am decis să vă adresez această scrisoare deschisă pentru a semnala o catastrofă cu care se confruntă Republica Moldova şi în speranţa că veţi da dovadă de receptivitate, astfel încât să urmeze acţiuni concrete pentru detensionarea situaţiei. Este vorba despre criza demografică cu care ne confruntăm, de exodul masiv al populaţiei, care a căpătat proporţii în ultimii ani şi care determină depopularea masivă a ţării”, se arată scrisoarea lui Filat către Sandu.

Potrivit lui Filat, „toţi vorbesc despre faptul că trebuie create noi locuri de muncă, pe când în realitate nu are cine să le ocupe pe cele existente deja”.

Ştiu nu din auzite că unii investitori iau în calcul părăsirea Republicii Moldova pentru că nu mai au forţă de muncă. (…) Dacă acum 10 ani Republica Moldova era atractivă pentru ei din acest punct de vedere, acum situaţia e diametral opusă”, a precizat Filat, în scrisoare.

Prin urmare, liderul PLDM a adăugat că „la moment, nu există problemă mai gravă pentru Republica Moldova decât depopularea”.

De aceea, solicit să recunoaşteţi drept prioritate naţională soluţionarea acestei probleme şi să purcedem neîntârziat, toţi împreună, la identificarea şi implementarea măsurilor ce se impun. Un prim pas în acest sens ar fi crearea unui Consiliu naţional, care s-ar ocupa exclusiv de studierea problemei din toate punctele de vedere şi ar veni cu soluţiile de rigoare. În activitatea acestui Consiliu trebuie atrase toate forţele sănătoase din societate, toţi profesioniştii ce pot contribui la soluţionarea problemei, dar şi experţi internaţionali cu experienţă relevantă în acest domeniu”, a conchis Filat.

De menționat că în ianuarie 2023, pentru prima oară după 30 de ani, a fost cunoscut numărul real al populației care locuiește în Republica Moldova. Acest lucru s-a datorat adoptării metodologiei internaționale de calcul al populației cu reședința obișnuită, dar și faptului că a fost calculat numărul persoanelor care pleacă și revin în țară. Actualmente numărul populației este de 2,6 milioane de oameni.

Calcularea numărului revizuit al populației atât la nivel național, cât și local a fost realizată de Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova cu susținerea UNFPA Moldova și Swiss Cooperation in Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: