Андрей Мардарь/Newsmaker

VIDEO Dodon a condamnat bombardamentele Rusiei din Ucraina, care au lăsat Moldova fără lumină: „La Buiucani mai repede s-a aprins”

Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon condamnă bombardamentele Rusiei în Ucraina. El spune că din cauza atacului, Republica Moldova a rămas fără energie electrică. Totodată, fostul șef de stat mulțumește României pentru energia electrică „chiar dacă e mai scumpă”. 

Dodon a fost întrebat cum califică bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina și deconectarea energiei electrice din Moldova.

„Este foarte tragic pentru noi, pentru că din cauza la aceste bombardamente ale Federației Ruse asupra Ucrainei, noi am rămas fără energie electrică. Eu cred că pentru noi aceasta este foarte grav”, a spus Dodon pentru publika.md.

Întrebat dacă condamnă acest lucru, fostul șef de stat a răspuns: „Evident, noi am rămas fără lumină, și dumneavoastră, și eu acasă la mine. La Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat și 24 de ore. Închipuiți-vă, nu dea domnul așa ceva la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pe o „sutcă” (24 de ore, nota redacției). Ce fac oamenii?”, a adăugat Dodon.

Fostul șef de stat a mai spus că „trebuie de găsit o soluție tehnică mai repede” – „pentru că dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulțumesc chiar dacă e mai scumpă, trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectați, malul drept al Nistrului măcar”.

Amintim că Republica Moldova s-a confruntat cu noi întreruperi masive de energie electrică, ca urmare a bombardamentului Rusiei asupra sistemului energetic ucrainean.

***

De menționat că pe 19 martie 2022, Igor Dodon declara că Moldova trebuie să fie prieten cu Rusia și cu Putin. „Eu am văzut câteva declarații, crimă, criminal ș.a. Știți despre ce vorbesc-șefi politici mari ai lume. Pe urmă vine timpul când trebuie să te întâlnești, criza doar va trece. Nu trebuie să cobori la aceste cuvinte. Noi trebuie să prietenim cu Rusia, cu Putin, cu Macron, cu Scholtz, cu toți trebuie să prietenim. Va trece această perioadă și trebuie să lăsăm porțile deschise pentru toți”, a spus Dodon.

Iar pe 1 septembrie curent, Igor Dodon declara că Moldova ar trebui să tragă învățătură din conflictul militar ruso-ucrainean și a îndeamnat Chișinăul și Transnistria „să unească țara”. Mai mult, Dodon menționa că țara noastră ar trebui să lase deschisă „poarta dialogului” cu Federația Rusă și să „profite” de războiul de la granița cu Moldova.

„Acum trebuie să tragem învățătura din ce se întâmplă în Ucraina și să unim țara. Și asta e real. Real se poate de făcut în condițiile care sunt convenabile tuturor părților, în special Chișinăului. (…) Trebuie să lăsăm ușa dialogului deschis cu toți, inclusiv cu Federația Rusă. De ce Ungaria, membră NATO, a UE poate sa primească gaz cu 400 și ceva, dar noi de azi cu 1882 dolari? De ce Turcia acum profită enorm economic sau Armenia și Georgia? Noi acum putem să profităm, cu regret spun, de această situație, conjunctură pentru a deveni un stat care prin circuitul său economic ar atrage niște volume care ne-ar permite să supraviețuim”, a spus Igor Dodon.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Moldova va avea 90 de școli „model”. MEC a găsit €155 mln pentru investiții

Numărul de instituții de învățământ din Republica Moldova care fac parte din Rețeaua Școlilor Model a fost extins la 90. Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) într-un comunicat din 16 iulie.

Ministerul Educației și Cercetării anunță că a decis extinderea Rețelei Școlilor Model la 90 de instituții de învățământ din toată țara. Inițiativa a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate pentru prima etapă de renovare și modernizare. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Rețeaua școlilor model, care prevede renovarea și modernizarea instituțiilor de învățământ care sunt partea a inițiativei, a început în anul 2023, când 35 de școli au fost selectate. Acum, alte 55 de instituții se alătură rețelei, dintre care 24 sunt din municipiul Chișinău.

Potrivit MEC, pentru ca instituțiile de învățământ să fie incluse în Rețeaua Școlilor Model, cu excepția celor din municipiul Chişinău, trebuiau să întrunească mai multe criterii: un număr minim de 400 elevi înmatriculați la momentul evaluării; terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale. Totodată, ca să fie incluse în rețea, școlile trebuiau să dispună de potențial de atragere a elevilor din localități învecinate.

Pentru instituțiile din municipiul Chișinău, au fost aplicate selectiv următoarele criterii, în funcție de specificul fiecăreia: terenul şi clădirile instituției să fie în proprietatea publică a autorităților administrației publice locale sau centrale; instituția să fie amplasată în zone cu extindere a ansamblurilor locative și cu suprasolicitarea rețelei educaționale din perimetrul respectiv; școala urma să dispună de capacități pentru a primi un număr suplimentar de elevi; necesitatea efectuării unor reparații capitale la clădiri sau infrastructură; asigurarea unei acoperiri echilibrate pe cele cinci sectoare administrative ale municipiului; performanța academică.

Modernizarea celor 90 de școli model necesită un buget estimat la 220 de milioane de euro. Până acum, Ministerul a identificat circa 155 milioane de euro din surse externe:

  • 50 mln euro de la Banca Europeană de Investiții;
  • 35 mln euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei;
  • 15,5 mln euro din partea Guvernului Norvegiei;
  • 1 mln euro din partea Guvernului Poloniei;
  • 0,5 mln euro din partea Guvernului Cehiei;
  • 5,2 mln euro din partea UE;
  • 20 milioane euro prin proiectul „Tranziția durabilă către eficiența energetică în Moldova (STEEM)”, implementat de Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii – (destinați pentru Școlile Model);
  • 29,5 mln dolari de la Banca mondială, Proiectul „Îmbunătățirea Calității Educației” (EQIP).

Pentru primele 35 de instituții incluse în Rețeaua Școlilor Model, deja sunt în curs de elaborare proiectele tehnice, iar unele lucrări sunt în desfășurare – inclusiv renovarea laboratoarelor STEAM, dotarea cu echipamente TIC și reabilitarea blocurilor sanitare, o cantină și o sală sportivă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: