facebook/Igor Dodon

Dodon a discutat cu Krasnoselski despre moldovenii răpiți. Un deputat PAS l-a criticat: „Nici măcar nu știe că sunt 4”

Președintele Igor Dodon a discutat cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski despre situația referitoare la cetățenii răpiți de către structurile de forță transnistrene. Într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, șeful statului s-a referit la „doi cetățeni”, în timp ce vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a precizat că au fost înregistrate 4 astfel de cazuri în ultimele două zile. Imprecizia nu a trecut neobservată de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu.

Într-o postare publicată pe 8 octombrie pe pagina sa de Facebook, Igor Dodon a menționat că „situația referitoare la cei doi cetățeni moldoveni răpiți zilele trecute este una extrem de gravă și a generat imediat o reacție promptă a conducerii țării și a instituțiilor statului”.

Facebook/Igor Dodon

Președintele țării a precizat că a avut o discuție cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski: „I-am cerut să intervină prompt în eliberarea cetățenilor noștri și să ia măsurile care se impun pentru responsabilizarea celor care au comis această gravă ilegalitate. Salut intervenția promptă și eficientă a instituțiilor noastre în acest caz și le cer sa întreprindă mai departe cu fermitate toate acțiunile legale pentru a clarifica acest caz, dar și pentru a preveni pe viitor apariția unor asemenea situații. De asemenea, acest caz urmeaza sa intre pe agenda de discuții a formatului de negociere 5+2, ca un precedent extrem de periculos, care trebuie clarificat”.

Între timp, președintele Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică Alexandru Jizdan și vicepremierul pentru Reintegrare Cristina Lesnic au anunțat că, de fapt, ar fi fost răpiți timp de două zile patru cetățeni ai Republicii Moldova.

Imprecizia nu a trecut neobservată de către deputatul PAS Igor Grosu, și el membru al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Într-o conferință de presă, acesta a declarat că acțiunile Tiraspolului ar avea legătură cu campania electorală.

„Am observat că președintele Dodon nici măcar nu știe că de fapt este vorba despre patru cetățeni ai Republicii Moldova și nu de doi, așa cum a scris. Asta este atitudinea președintelui față de cetățenii Republicii Moldova. Vom urmări foarte atent dacă nu cumva această operațiune pusă la cale și pregătită minuțios nu face parte, cumva, dintr-un scenariu mai mare”, a declarat Grosu.

***

Precizăm că așa-numitul „Minister de Externe” din stânga Nistrului a anunțat că două dintre persoanele reținute au fost eliberate, în urma unei discuții dintre Igor Dodon și Vadim Krasnoselski. Reprezentanții instituției nu au precizat nimic despre soarta altor doi moldoveni care ar fi fost răpiți noaptea trecută.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Telegram/Blocul Alternativa

Protest la CEC. Blocul Alternativa acuză autoritatea electorală că ar încerca să nu-l admită la alegerile parlamentare

Blocul Alternativa a organizat pe 17 iunie un protest la Comisia Electorală Centrală (CEC) față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale. Formațiunea susține că în document au fost introduse două prevederi care are avea drept scop împiedicarea candidării sale la alegerile parlamentare din această toamnă. Președinta CEC, Angelica Caraman, a respins acuzațiile, menționând că Blocul Alternativa „încearcă să iasă cu tot dinadinsul în evidență”. La scurt timp după manifestație, autoritatea electorală a aprobat Regulamentul în cauză.

Blocul Alternativa acuză CEC că vrea să-i împiedice participarea la parlamentare

Câteva zeci de persoane au protestat în fața sediului Comisiei Electorale Centrale față de proiectul Regulamentului privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de faptul că Regulamentul prevede că denumirea blocurilor electorale nu poate să coincidă sau să semene cu denumirea vreunui partid membru. O altă prevedere care nu le convine este cea care stipulează că în conducerea blocurilor electorale nu se pot regăsi politicieni independenți care nu sunt membri ai partidelor componente.

Protestatarii au declarat că aceste prevederi ar fi fost introduse în Regulament de autoritatea electorală la indicațiile formațiunii de guvernământ PAS, cu scopul de a împiedica Blocul Alternativa să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Asta pentru că denumirea Blocului Alternativa coincide cu cea a unuia dintre partidele care se regăsește în componența lui – Mișcarea Alternativă Națională (MAN), iar unul din liderii săi este Alexandr Stoianoglo, care nu este membru al niciuneia dintre cele trei formațiune politice din componența blocului.

Telegram/Blocul Alternativa

Prin această inițiativă v-ați făcut de râs în fața întregii societăți. Ați devenit cei care au decis să lipsească poporul Republicii Moldova de o alternativă democratică, interzicând până și rostirea acestui cuvânt – „alternativa”. Comisia Electorală Centrală are de mult timp reputația unei echipe campanie electorală a partidului de guvernare, însă ultimele dvs inovații, în ghilimele, că CEC a devenit, de fapt, o parte a unei secte periculoase, agresive și totalitare, care a pierdut legătura cu realitatea și cu standardele democratice elementare. (…) Noi vom participa la alegerile parlamentare din 2025, în ciuda tuturor fanteziilor bolnăvicioase și inițiativelor liderilor regimului, în ciuda tuturor metodelor criminale ale slugilor și complicilor acestora”, a spus membrul MAN, Victor Pruteanu.

Telegram/Blocul Alternativa

În timpul protestului, participanții au desfășurat pancarte cu mesaje precum „CEC trebuie de politizat” și „6 din 9 membri sunt din PAS” și „Doar pe Instagram CEC „European””. Totodată, aceștia au scandat lozinci precum „PAS dictează, CEC blochează” și „Rușine”.

Reacția autorității electorale

Precizăm că, pe 17 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale s-au reunit în ședință.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a comentat acuzațiile înaintate de reprezentanții Blocului Alternativa în cadrul acesteia. „Am avut aici, în preajmă, un protest vizavi de un subiect inexistent, de fapt, de pe ordinea de zi, or așa cum au anunțat participanții la acest protest, ei sunt împotriva adoptării unui regulament de înregistrare a unui bloc electoral. Nu discutăm astăzi pe ordinea de zi acest subiect, noi vorbim de regulamentul privind înregistrarea blocurilor electorale și nu a unui bloc anume. Cineva încearcă să iasă cu tot dinadinsul să iasă în evidență”, a spus ea.

Menționăm că, în timpul ședinței, membrii CEC au aprobat Regulamentul privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale.

Ce prevederi conține documentul, aflați în materialul NM „Blocurile sub control. De ce, în Moldova, li se pun bețe în roate blocurilor electorale „ascunse””.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: