Dodon acuză Curtea Constituțională de uzurparea puterii în stat și avertizează că ar putea urma reacții dure
Full Article 2 minutes read

Dodon acuză Curtea Constituțională de uzurparea puterii în stat și avertizează că ar putea urma reacții dure

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a criticat dur hotărârea Curții Constituționale (CC) din 15 aprilie, prin care s-a constatat întrunirea condițiilor necesare pentru dizolvarea parlamentului. 

Ex-președintele țării a acuzat cei trei judecători care au susținut demersul președintei țării de uzurparea puterii în stat:

„Majoritatea judecătorilor CC (trei din cinci) au uzurpat astăzi prin decizia lor cea mai înaltă Curte din Moldova în interesele politice ale președintelui țării. În acest mod, au fost încălcate normele constituționale, propriile decizii, care au fost adoptate în ultimii ani, recomandărilor Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția”.

Potrivit lui Dodon, decizia de astăzi este comparabilă cu hotărârea CC din iunie 2019:

„Plahotniuc a încercat să utilizeze Curtea Constituțională de buzunar pentru dizolvarea parlamentului și desemnarea alegerilor parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. Aceste tentative au fost declarate în 2019, de către majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurparea puterii în stat, în consecință au fost declarate ilegale, iar membrii CC au primit vot de neîncredere și au demisionat”.

Dodon a acuzat președinta țării că a utilizat judecătorii CC în scopuri proprii:

„Sunt sigur că suntem cu toții martorii tentativei de uzurpare a puterii de către Maia Sandu cu folosirea a trei judecători CC în stilul oligarhului fugar. Răspunsul la aceste tentative poate fi la fel ca cel din 2019: nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere pentru trei membri ai CC cu solicitarea demisiei acestora, adresarea către partenerii internaționali cu solicitarea de a se implica și a combate aceste tentative, pentru a reîntoarce statul de drept în Republica Moldova”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: