Dodon cu privire la decizia Curții Constituționale: „De fapt, Decretul privind reînaintarea doamnei Gavrilița a fost suspendat”
Full Article 2 minutes read

Dodon cu privire la decizia Curții Constituționale: „De fapt, Decretul privind reînaintarea doamnei Gavrilița a fost suspendat”

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a comentat decizia Curții Constituționale de a respinge cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru. Potrivit acestuia, „decretul privind reînaintarea doamnei Gavrilița a fost suspendat, de fapt”.

„Punctul 5 din hotărârea Curții Constituționale de astăzi specifică clar: Parlamentul nu se poate întruni și discuta subiectul votului de încredere Guvernului până când nu va fi luată decizia finală a Curții Constituționale.

Deci, de fapt, Decretul privind reînaintarea doamnei Gavrilița a fost suspendat,” a declarat Igor Dodon.

Acesta a comentat și ședința CC care va avea loc pe 23 februarie, în cadrul căreia se va lua o decizie la solicitarea deputaților PSRM privind constituționalitatea decretului prezidențial de numire a unui candidat la funcția de prim-ministru.

„Atunci va fi clar dacă Moldova se poate transforma dintr-o republică parlamentară într-un stat prezidențial doar în baza deciziei CC. În cazul în care CC își va revizui deciziile din 2015 și 2020, președintele țării va obține posibilitatea de a bloca activitatea oricărui Parlament, de a-l dizolva și de a provoca alegeri anticipate de atâtea ori, de câte ori va decide că este necesar, ori, până când în Legislativ va fi creată o majoritate formată din membrii de partid sau aliații șefului statului,” a conchis Dodon.

Amintim că Curtea Constituțională a anunțat pe 16 februarie că a respins cererea de suspendare a acțiunii decretului președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie privind desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: