Dodon, despre strategia Maiei Sandu: „După ce avem în politică balaboli și pokemoni, au apărut și Führeri”
Full Article 3 minutes read

Dodon, despre strategia Maiei Sandu: „După ce avem în politică balaboli și pokemoni, au apărut și Führeri”

Igor Dodon susține că președinta țării comite o tentativă de uzurpare a puterii de stat. În cadrul ediției din 26 februarie a platformei „Președintele răspunde”, liderul PSRM a comparat-o pe Maia Sandu cu un „Führer” și a declarat că strategia șefei statului de a aștepta data de 23 martie, când se împlinesc trei luni de la demisia Guvernului Chicu, nu înseamnă dizvolvarea parlamentului. 

„Ceea ce se întâmplă în ultimul timp este o tentativă de uzurpare a puterii în stat. Dacă privim în istorie, un demnitar nazist declara: Führerul meu este Constituția mea. Atunci tot divizau oamenii în buni și răi. După ce avem în politica moldovenească „balaboli” și „pokemoni”, au apărut și Führeri. Ceea ce avem acum în Moldova este exact ce a fost în veacul trecut”, a declarat Dodon.

Liderul PSRM susține că Maia Sandu ar avea consilieri care o informează greșit cu privire la interpretările Constituției.

„Referitor la termenul de 23 martie… nu știu cine o consultă pe Maia Sandu, dar este a treia interpretare greșită a Constituției. (…) Parlamentul poate fi dizolvat numai dacă nu activează, nu pentru că președintele doarme și se consideră mare Führer și nu vrea să înainteze candidat și să accepte decizia Curții Constituționale. Nu poate fi dizolvat parlamentul pentru că alte instituții nu activează”, a argumentat Dodon.

Socialistul a subliniat că formațiunea pe care o conduce nu va iniția un referendum pentru demiterea președintei țării și va căuta alte căi constituționale pentru a soluționa criza politică.

***

Amintim că PSRM a declarat în repetate rânduri că pledează pentru alegeri parlamentare anticipate. Cu toate acestea, socialiștii au propus-o pe Mariana Durleșteanu la funcția de premier și a prezentat 54 de semnături în susținerea acestui candidat. Maia Sandu a refuzat să o desemneze pe Durleșteanu și a semnat decretul de desemnare a Nataliei Gavrilița.

Pe 23 februarie, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul și au ajuns la concluzia că șefa statului trebuie să desfășoare noi consultări cu fracțiunile parlamentare.

PSRM a anunțat că ia în considerare și alte candidaturi la funcția de premier, inclusiv pe cea a lui Andrei Năstase.

Pe 25 februarie, președinta țării a declarat că nu va desemna alt candidat la funcția de premier al țării și va aștepta data de 23 martie, când se împlinesc  trei luni de la demisia Guvernului Chicu. Potrivit șefului statului, dacă timp de trei  luni de la demisia Guvernului, nu este învestit un alt Executiv, acest lucru ar putea servi drept temei pentru dizolvarea Parlamentului, conform unor interpretări anterioare ale Curții Constituționale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: