„Dodon este laș și se ascunde în spatele CEC-ului”. PAS anunță un protest și cere oprirea fraudării alegerilor
Full Article 3 minutes read

„Dodon este laș și se ascunde în spatele CEC-ului”. PAS anunță un protest și cere oprirea fraudării alegerilor

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că va organiza un protest, miercuri, 23 septembrie, în fața clădirii Comisiei Electorale Centrale (CEC). Reprezentanții formațiunii cer stoparea tentativei de falsificare a alegerilor, care potrivit acestora, a pus-o la cale președintele Igor Dodon și apropiații săi din conducerea CEC.

Într-un anunț publicat pe Facebook, reprezentanții PAS îl acuză pe președintele Igor Dodon că ar utiliza CEC pentru a câștiga un nou mandat de președinte.

„Dodon știe că pierde alegerile, că oamenii nu-l vor vota. Dodon este laș, el nu poate lupta cinstit și se ascunde în spatele CEC-ului. Numeroase semnături pentru înregistrearea prealabilă în vederea deschiderii unor secții de vot în Rusia sunt false. PAS a cerut CEC să le verifice și anuleze semnăturile false”, susțin membrii PAS.

„De asemenea, CEC încearcă, în mod nejustificat, să blocheze finanțarea candidaților de către partide. Un alt risc de fraudare a alegerilor este transportarea organizată și contra bani a alegătorilor din regiunea transnistreană. Noi cerem respectarea dreptului la vot al tuturor oamenilor din țară și de peste hotare, indiferent că sunt din Vest sau din Est, cu condiția ca aceștia să fie oameni reali!”, se mai arată în declarația formațiunii.

Pe 7 septembrie, lidera PAS Maia Sandu a declarat că Igor Dodon este pregătit să folosească 2 milioane de euro pentru a falsifica alegerile prezidențiale.

De asemenea, PAS a anunțat că ar fi fost colectate semnături false ale unor persoane, pentru înregistrarea prealabilă în scopul votării pe teritoriul Rusiei. Deputatul Sergiu Litvinenco, pe 10 septembrie, a depus la Procuratura Generală o sesizare privind inițierea investigațiilor, în temeiul bănuielii de fals în acte publice și fals în declarații.

De cealaltă parte, președintele Igor Dodon susține că alegerile prezidențiale nu pot fi fraudate și că oponenții săi se victimizează când susțin de pe acum că scrutinul va fi falsificat. În cadrul ediției din 18 septembrie a platformei online „Președintele răspunde”, șeful statului a declarat că va chema oamenii la protest în cazul în care va trebui apărată „victoria președintelui Igor Dodon”.

Pe 21 septembrie, premierul Ion Chicu  a acuzat că „unii politicieni” atacă Comisia Electorală Centrală și lansează în spațiul public insinuări „neîntemeiate” privind fraudarea alegerilor. Șeful executivului a declarat că a anunțat deja unii ambasadori despre această situație și urmează să o aducă și la cunoștința observatorilor internaționali.

Amintim că alegerile prezidențiale sunt planificate pentru 1 noiembrie. În cadrul scrutinului și-au anunțat intenția de a candida 13 concurenți electorali, însă doar 3 au fost, deocamdată, înregistrați de CEC: Renato Usatîi, Andrei Năstase și Tudor Deliu.

  • 1.2K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: