Dodon, indignat că Sandu a cerut Guvernului să aloce bani pentru anticipate: „Nu este țara în care un om să bată cu pumnul în masă”
Full Article 2 minutes read

Dodon, indignat că Sandu a cerut Guvernului să aloce bani pentru anticipate: „Nu este țara în care un om să bată cu pumnul în masă”

Președintele Partidului Socialiștilor Igor Dodon susține că șefa statului a expediat o scrisoare Guvernului, prin care a cerut „în mod categoric ca toți banii din Fondul de rezervă să fie alocați pentru alegerile parlamentare anticipate”. Declarația a fost făcută în cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 7 mai. Întrebată de jurnaliști, Maia Sandu a precizat că solicitarea sa este legală și este obligația guvernului să aloce banii necesari pentru organizarea și desfășurarea scrutinului.

Dodon a amintit că cele 125 de milioane de lei pentru anticipate nu sunt prevăzute în bugetul de stat. Totodată, liderul PSRM susține că Sandu nu are nicio împuternicire legală ca să vină cu asemenea demersuri către Executiv.

„Președintele nu are așa atribuții ca să ceară categoric. Nu este țara în care un om să bată cu pumnul în masă și să spună că face așa sau altfel. Să iei toți banii din rezerva de stat, suntem într-o perioadă de incertitudine, două luni campanie electorală, pe urmă încă trei luni până se formează Guvernul, o lună și jumătate până se creează majoritatea parlamentară. Adică patru luni noi suntem în perioadă de incertitudine și să scoți toți banii din rezerva de stat în situația de incertitudine cred că este o greșeală”, a spus Dodon.

Ulterior, în cadrul întrevederii cu jurnaliștii, după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului, președinta țării a făcut trimitere la Decretul pe care l-a semnat pe 28 aprilie, privind dizolvarea Parlamentului.

„Bani se vor găsi, asta este obligația guvernului. În Decret, lucrurile sunt scrise foarte clar și această solicitare este legală și este obligația guvernului să aloce acești bani”, a declarat președinta țării.

***

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Pentru desfășurarea scrutinului este necesară suma de 125 mln de lei. Premierul interimar Aureliu Ciocoi a menționat că suma este exagerată și, în prezent, în Fondul de rezervă nu există acești bani. De cealaltă parte, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Igor Grosu susține că Guvernul tergiversează procesul de alocare a banilor pentru organizarea alegerilor anticipate. În cazul în care, intenționat, nu va fi adoptată o astfel de decizie, liderul PAS spune că formațiunea sa va face apel la cetățeni, să iasă în stradă pentru a-și apăra dreptul la vot.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: